Имате втора имунна система, която може да съсипе любовния ви живот

Да се влюбя или да не се влюбя? Това е въпросът.

И може би си мислите, че отговорът зависи най-вече от "химията" или от общите интереси, екип психолози от Университета Макгил в Монреал предполага, че в крайна сметка отсъжда вашата поведенческа имунна система, пише Live Science.

За разлика от физиологичната ви имунна система - колекция от клетки, органи и лимфни възли, която защитава тялото ви от нахлуването на патогени и пречиства микроскопичните отпадъци, които се натрупват в тъканите ви - поведенческата ви имунна система разчита на подсъзнателни сетивни импулси, за да ви отклони от зараждащи се потенциални опасности.

Понятието за втора имунна система е само на около 10 години, но представата, че хората и другите животни забележимо променят поведението си, за да избегнат заразните болести, е доказана в стотици проучвания.

 

Тази система може да е причината да се чувствате нужда да смените мястото си в автобуса, когато човекът, който седи до вас, непрекъснато кашля и храчи или защото се чувствате отвратени от някои миризми.

Реакциите ви към стимули като тези могат да подготвят белите ви кръвни клетки за действие. И този имунен отговор може също да съсипе любовната ви среща, според проучване от февруари 2018 г. в списание Personality and Social Psychology Bulletin.

"Открихме, че когато поведенческата имунна система е активирана, тя като че ли слага спирачка на нашия стремеж да се сближим с нашите връстници в компания", разказва авторът на изследването Натсуми Сауада (Natsumi Sawada).

Имунитет към любовта?

В проучването на Сауада и нейните колеги участват няколкостотин души на възраст от 18 до 35 години, които са хомо- и хетеросексуални, лично или онлайн. Преди да отиде на среща всеки участник отговаря на въпросник, който измерва това, което изследователите наричат "усещането за уязвимост към заболявания" (perceived vulnerability to disease - PVD) - или най-общо казано, доколко човекът е загрижен да не се разболее. (Пример: "Избягвам да използвам обществени телефони поради риска, че може да хвана нещо от предишен потребител").

След това участниците сядат на 20-минутен разговор с привлекателен студент/студентка, на 3-минутна бърза среща (speed dates) или оценяват поредица от онлайн профили за запознанства, направени по поръчка. След всяко запознанство те оценяват привлекателността на потенциалния си партньор, доколко стават за връзка и доколко са привлекателни или отблъскващи изглеждат. В рамките на всяко изпитване, участниците, които са по-опасяващи се от микроби и инфекции (с по-висок PVD резултат), са оценени като по-малко привлекателни от тези с нисък PVD фактор. Младежите, страхуващи се от болести, също съобщават, че се чувстват по-малко романтичен интерес към партньорите си, отколкото по-малко чувствителните участници.

 

За да се уверят, че тази корелация е повече от съвпадение, изследователите проведоха последен експеримент с бързи срещи, в който половината от участниците за първи път гледат 2-минутен видеоклип, наречен "Top 10 отвратителни хигиенни факти", докато другата половина гледат контролен видеоклип за думи без английски еквивалент. По време на следващия експеримент в бързи среща, участниците, подготвени с бруталното видео, съобщават, че са изпитали  "значително по-малък романтичен интерес", отколкото контролната група, според проучването.

"Резултатите показват, че за начина, по който съзнателно или несъзнателно мислим и чувстваме към другите, има допълнителни фактори, които може да не осъзнаваме - като страхът от болести - които могат да повлияят на това, как се свързваме с другите", заяви Сауада.

Ако виждате нещо познато с вашия собствен любовен живот, смятайте, че самата целувка може да се е развила като имунологичен инструмент. Всеки път, когато разменяте слюнка, може също да разменяте феромони, хормони и милиони бактерии, които могат да съдържат важна генетична информация за партньора ви. Дали предпочитате да научите тази информация по този начин, зависи от вас - и имунната ви система, разбира се.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини