Имате втора имунна система, която може да съсипе любовния ви живот

Да се влюбя или да не се влюбя? Това е въпросът.

И може би си мислите, че отговорът зависи най-вече от "химията" или от общите интереси, екип психолози от Университета Макгил в Монреал предполага, че в крайна сметка отсъжда вашата поведенческа имунна система, пише Live Science.

За разлика от физиологичната ви имунна система - колекция от клетки, органи и лимфни възли, която защитава тялото ви от нахлуването на патогени и пречиства микроскопичните отпадъци, които се натрупват в тъканите ви - поведенческата ви имунна система разчита на подсъзнателни сетивни импулси, за да ви отклони от зараждащи се потенциални опасности.

Понятието за втора имунна система е само на около 10 години, но представата, че хората и другите животни забележимо променят поведението си, за да избегнат заразните болести, е доказана в стотици проучвания.

 

Тази система може да е причината да се чувствате нужда да смените мястото си в автобуса, когато човекът, който седи до вас, непрекъснато кашля и храчи или защото се чувствате отвратени от някои миризми.

Реакциите ви към стимули като тези могат да подготвят белите ви кръвни клетки за действие. И този имунен отговор може също да съсипе любовната ви среща, според проучване от февруари 2018 г. в списание Personality and Social Psychology Bulletin.

"Открихме, че когато поведенческата имунна система е активирана, тя като че ли слага спирачка на нашия стремеж да се сближим с нашите връстници в компания", разказва авторът на изследването Натсуми Сауада (Natsumi Sawada).

Имунитет към любовта?

В проучването на Сауада и нейните колеги участват няколкостотин души на възраст от 18 до 35 години, които са хомо- и хетеросексуални, лично или онлайн. Преди да отиде на среща всеки участник отговаря на въпросник, който измерва това, което изследователите наричат "усещането за уязвимост към заболявания" (perceived vulnerability to disease - PVD) - или най-общо казано, доколко човекът е загрижен да не се разболее. (Пример: "Избягвам да използвам обществени телефони поради риска, че може да хвана нещо от предишен потребител").

След това участниците сядат на 20-минутен разговор с привлекателен студент/студентка, на 3-минутна бърза среща (speed dates) или оценяват поредица от онлайн профили за запознанства, направени по поръчка. След всяко запознанство те оценяват привлекателността на потенциалния си партньор, доколко стават за връзка и доколко са привлекателни или отблъскващи изглеждат. В рамките на всяко изпитване, участниците, които са по-опасяващи се от микроби и инфекции (с по-висок PVD резултат), са оценени като по-малко привлекателни от тези с нисък PVD фактор. Младежите, страхуващи се от болести, също съобщават, че се чувстват по-малко романтичен интерес към партньорите си, отколкото по-малко чувствителните участници.

 

За да се уверят, че тази корелация е повече от съвпадение, изследователите проведоха последен експеримент с бързи срещи, в който половината от участниците за първи път гледат 2-минутен видеоклип, наречен "Top 10 отвратителни хигиенни факти", докато другата половина гледат контролен видеоклип за думи без английски еквивалент. По време на следващия експеримент в бързи среща, участниците, подготвени с бруталното видео, съобщават, че са изпитали  "значително по-малък романтичен интерес", отколкото контролната група, според проучването.

"Резултатите показват, че за начина, по който съзнателно или несъзнателно мислим и чувстваме към другите, има допълнителни фактори, които може да не осъзнаваме - като страхът от болести - които могат да повлияят на това, как се свързваме с другите", заяви Сауада.

Ако виждате нещо познато с вашия собствен любовен живот, смятайте, че самата целувка може да се е развила като имунологичен инструмент. Всеки път, когато разменяте слюнка, може също да разменяте феромони, хормони и милиони бактерии, които могат да съдържат важна генетична информация за партньора ви. Дали предпочитате да научите тази информация по този начин, зависи от вас - и имунната ви система, разбира се.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини