Невероятно! Заснеха действията на имунни клетки в жив организъм в 3D (видео)

За първи път учените постигнаха живи и ясни изображения в реално време на имунна клетка в естествената ѝ среда, в случая - във върешното ухо на жива риба зебра.

Въпреки че знаем от десетилетия как клетките се движат в организмите, видео за първи път показва триизмерно и с висока резолюция този процес. В реално време имунната клетка мигрира през вътрешното ухо на малка рибка зебра.

Сините точки, които се виждат във видеото са частици декстран, захарен полизахарид, който се намира в много вещества - от виното и лекарство за сърце до зъбната плака.

Този материал е вълнуващ, защото е първият по рода си, направен с помощта на съвсем нов тип микроскопия. Разбира се, клетки под микроскоп се наблюдават от стотици години. Но когато се опитат да ги снимат, резултатите са размити. Най-ясните илюстрации идват от групи от клетки на стъклени плочки, което означава, че никога не сме виждали цялата картина.

"Това повдига очевидното съмнение, че ние не виждаме клетктеи в естественото им състояние, щастливо приютени в организма, в който са се развили", казва ръководителят на екипа - физикът Ерик Безиг от Медицинския институт "Хауърд Хюз" във Вирджиния. Дори когато се опитваме да видим само една клетка в даден момент, нашите микроскопи са твърде бавни, за да следват всички действия в 3D.

За да преодолее това, Безиг и неговият екип съчетават две микроскопски технологии - адаптивна оптика и светлинна микроскопия. Адаптивната оптика е технологията, която астрономите използват, за да наблюдават отдалечени небесни обекти през атмосферата на Земята. Тя изчиства шумовете в картината и така учените получават чиста картина на живите клетки. Втората техника  позволява на изследователите да заснемат тези супер ясни изображения в реално време.

Така се получава движеща се 3D картина с висока разделителна способност, всичко това без да пържи клетката или да се нарушава нейната дейност. Резултатът е нещо, което учените искат от години - ярки, ясни и живи изображения на нашите клетки в действие под микроскоп.

Дори структури вътре в клетките могат да се видят с помощта на тази техника - това тук са органели в окото на рибката зебра. Как е получено 3D изображението - във второто видео по-долу.


Това ще доведе до открития и пробиви, които не можем да си представим сега.

Следва ракова клетка с протягащи се лепкави придатъци, докато се движи през кръвоносен съд и се опитва да се вмъкне някъде на стената на съда:

А ето и видеото с главен герой имунната клетка във вътрешното ухо на ембрион на рибка зебра. Тя поглъща декстрана и, не забравяйте, това се случва непрекъснато в нашите организми, но го виждаме за първи път!

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини