Училищата и детските градини – готови за зимата

Училищата и детските градини в страната са готови за зимата, съобщиха от просветното министерство.

Актуализирани са плановете за защита при бедствия, аварии, катастрофи и други извънредни ситуации. Част от тях е и планът за действия при утежнена зимна обстановка, обилен снеговалеж, заледявания и обледявания.

Предвидени са и практически занятия за проиграване на екстремални ситуации, както и инструктажи.

Осигурено е отоплението в училищата и детските градини - дърва и въглища, природен газ, локално парно на течно гориво, дизелово гориво, смесено гориво или локално електрическо парно отопление и TEЦ.

Сключени са всички договори с доставчиците на горива, извършени са профилактики на инсталациите и противопожарните уреди, а на местата, в които е невъзможно да се използва наличната отоплителна инсталация, е осигурено алтернативно отопление.

До момента проблеми има в 13 от 2465 училища в страната и в пет детски градини, като се работи по отстраняването им, посочват от МОН.

Директорите са осигурили чрез кметовете на общините и пътните управления транспортирането на децата и учениците до домовете им с училищните автобуси.

Автобусите са преминали технически прегледи, снабдени са със зимни гуми и шофьорите минават ежедневен медицински контрол.

Осигурени са средства за купуване на медикаменти за неотложна медицинска помощ.

В училищата от по-големите населени места има медицински кабинети.

Здравното обслужване на учениците в селата е осигурено от личните лекари в селата, които имат постоянна връзка с местните поликлиники и лечебни заведения.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини