Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово. Преглед на печата

"Сега":

Социолози прогнозират победа за Радев при вот по съвест

Социолози прогнозират победа за кандидата на БСП ген. Румен Радев на балотажа в неделя, ако партиите на отпадналите на първия тур на президентския вот претенденти оставят избирателите си да решат сами кого да подкрепят. В обратния случай резултатът е непредвидим. Това е изводът, който може да се направи от анкета на "Сега" сред наблюдатели.

"Радев може да очаква сериозна подкрепа от гласувалите за Патриотичния фронт (ПФ) и "Атака", които вече призоваха хората си да решават сами. Част от тях няма да гласуват, но по-голямата ще го направят. Същото бих казала и за избирателите на Веселин Марешки, въпреки че самият той обяви, че ще гласува за Цецка Цачева и Пламен Манушев", коментира директорът на Института за социални изследвания и маркетинг Мира Радева. Тя допълни, че за националистите гласуват по-скоро леви младежи, които не се припознават с БСП. "Смешно е точно тях да плашат с Путин. Вотът за Марешки бе откровено протестен и не виждам как на втория тур поддръжниците му ще се прехвърлят към Цачева. Въпросът е по-скоро каква част от тях ще излязат", допълни Радева.

Дело. 

"Труд":

Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово

Осем от общо 44 израелски граждани, наследници на убитите или самите те ранени при атентата на летище Сарафово в Бургас, все още не са уведомени, че българските закони им дават правото да участват в процеса като частни обвинители и граждански ищци. Това стана причина за втори път състав на спецсъда да не даде ход на делото, което се води задочно срещу ливанците Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, които се издирват от Интерпол.

На 18 юли 2012 г. избухна бомба до два автобуса с туристи от Израел. Загинаха атентаторът, петима израелци и 36-годишният български шофьор Мустафа Кьосов от благоевградското село Юруково.

Сигнал. 

"Монитор":

Лозан Панов уличен в конфликт на интереси

Председателят на ВКС Лозан Панов е съдействал с влиянието си като съдия в Административния съд в София на фирма да спечели дело и след това купонясвал с босовете й, съобщи Блиц.

Българска фирма е подала сигнал срещу Панов до ВСС, в който се посочва, че през 2009 г., по времето, когато Панов е бил съдия в Административния съд в София, е помогнал за решаването в съда на съдебен казус, като ходатайствал за фирма "Мегатурс" 1 ООД. Към сигнала са прикрепени и снимки, от които се вижда как Панов гуляе с босовете на фирмата, за която се твърди, че е съдействал с влиянието си. Въпросната фирма предлага широк спектър от услуги, свързвани с проучване, организиране и изпълнение на инвестиционни проекти в строителството - строителство до ключ, луксозни довършителни и ремонтни работи на офис сгради и административни учреждения, реконструкции и преустройства на сгради, саниране, структурно окабеляване и изграждане на комуникационни мрежи, цялостно изграждане на ВиК, електроинсталации и др. Същата компания е ремонтирала и сградата на президентството на булевард "Дондуков" 2.

Едва ли връзките между Панов и "Мегатурс" 1 ЕООД са случайни. Компанията, чийто едноличен собственик е Петьо Василев, печели всички спорове, които се разглеждат във ВКС, пише Блиц.

Бунт. 

"Дума":

Пловдивски медици на протест заради неизплатени заплати

Медици от Първа градска болница "Св. Мина" в Пловдив излязоха вчера на протест пред сградата на общинския съвет в града. Близо четири месеца хората от здравното заведение не са получавали в пълен размер заплатите си.

Персоналът се вдигна на бунт и заради намерението на местната власт да отстрани директорката на болницата д-р Галина Карауланова и да слее болницата с друга. По думите на кмета Иван Тотев причината за смяната не е в професионалните качества на д-р Карауланова, а в неразбирателството за развитието на лечебното заведение. Според градоначалника оздравителният план на ръководството на болницата не е приемлив за общината, защото тя няма възможност да отпусне исканите средства. Тотев уточни, че управителят на болницата трябва да осигури пари да изплати заплатите на лекарите и персонала до края на годината. Общински средства не може да се дават за заплати на търговско дружество, подчерта той.

Лекарите упрекнаха общинската администрация в лицето на зам.-кмета по здравеопазване Розалин Петков, че не е спазил обещанието си да помогне за запазване на "Св. Мина".

"Ние ,служителите на МБАЛ "Свети Мина", остро се противопоставяме на смяната на управителя на лечебното заведение. Считаме, че от назначаването на настоящия управител д-р Карауланова до момента болницата започна да се изправя на крака с малки стъпки и финансовото състояние да се стабилизира", пишат медиците в декларация до местната власт.

Трус.

"24 Часа":

Земетресение разлюля София

Земетресение бе усетено по високите етажи в София около 14,10 ч днес. Европейският сеизмологичен център потвърди труса в Туитър. Минута по-късно бе усетен трус и в съседна Гърция, където по всяка вероятност е епицентърът - на 45 км северозападно от Солун. Той е с магнитуд 4,7 по Рихтер и дълбочина 10 км. Земетресението бе усетено и в Пловдив по високите етажи, както и в Македония. Граждани от Македония и България съобщават, че е усетен кратък трус от няколко секунди. Няма данни за материални щети.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини