Porsche Cayman: Реален конкурент на 911

Porsche Cayman от доста време представлява нещо като своебразен подгласник на евъгрийна 911, но след най-новата серия подобрения Cayman най-накрая ще успее да блесне пълноценно.

Презентация със слайдове, онагледяваща визуалните промени, които маркират Cayman S по време на испанско събитие по представянето му, предизвиква бурен смях в залата, тъй като говорителят на Porsche изтъква „екстензивни" промени по дизайна. Промените в интерес на истината са далеч от „екстензивни", като предимно се изразяват в нови предни и задни светлини, малко променени брони и... горе-долу това. И защо се бъркат в една доказана Формула? Все пак Porsche са най-добрите в дотъкмяването на линиите на моделите си при еволюирането им.

Резултатът от промените е един малко по-различно изглеждащ Cayman. Действително модификациите изглеждат минимални, но всъщност са много ефективни, придавайки на Cayman много по-агресивен вид. Новият Cayman даже малко напомня с контурите си на Carrera GT. Разбира се, не може да има оплаквания по този повод. Отвътре може да се види същата елегантна и почти незабележима еволюция, която Porsche предприеха и с фейслифта на 911. Има нова централна конзола с подобрена телематика. В случая това е почти всичко и реално няма повод за някакво кой знае какво въодушевление по отношение на интериора. Но промените все пак са добре дошли.

Сега Cayman S представлява истински конкурент на 911. Представянето и балансът са същите, освен ако не искате онези две допълнителни седалки, които предлага 911. Но ако нямате нужда от това то Cayman S е всичко, което можете да искате от едно Porsche. Разбира се, цената никак не е ниска, а и вероятно бихте похарчили още малка сума, за да допълните пакета си. Трансмисията с два съединителя PDK ще струва около 2400 евро отгоре спрямо обикновената ръчна скоростна кутия.

Иначе шестстепенната ръчна трансмисия е отлична, като с нея би било много хубаво, ако можете да си позволите и диференциала с ограничено приплъзване... срещу около 1 000 евро. В допълнение към това може да поискате да си купите завиващи предни светлини, PASM (Porsche Active Suspension Management), както и сателитна навигационна система, включваща и Bluetooth. Това ще ви излезе в края на краищата около 62 000 евро. Но и това почти си струва за този модел.

Cayman S от много време искаше да му бъде предоставена малко повече мощност и диференциал с ограничено приплъзване. С новата кола от Porsche са сбъднали мечтата на компактния спортист. Резултатът пък е един от впечатляващите спортни автомобили, които Porsche са произвеждали. Всъщност моделът представлява сериозна заплаха за 911, като отличната стабилност и феноменалният баланс го правят изключително компетентен и качествен спортист. 3.4-литровият двигател притежава мощност от 315 к.с., което е с 25 к.с. повече от неговия предшественик. Това може и да не звучи като огромна крачка напред по отношение на мощността, но директният инжекцион на редови шестцилиндров агрегат го правят много по-силен от предишния му вариант. Освен това Cayman може да се похвали с отлична гъвкавост, благодарение на която чувството при преминаването през предавките е за повече динамика спрямо базовия 911 Carrera. Благодарение на отличната мощност малкият Cayman достига до страхотни скорости със завидна лекота. Звукът от двигателя притежава повече характер от този на 911, като в ниските обороти действително се разнася страхотна мелодия. И в ритъма на тази мелодия постепенно се стига до червената линия на 7 500 об/мин.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини