Рекорд за скорост с парен автомобил

След осем години на развитие British Steam Car Team са вече на само няколко месеца от опита си за поставяне на световен рекорд за скорост с парен автомобил – рекорд, който стои непокътнат от 1906 година. Въпросната скорост е 105 км/ч, като организаторите смятат, че могат да постигнат скорост от 200 мили в час (322 км/ч).

Тимът представи колата за първи път миналата седмица, като направи няколко теста с относително ниска скорост. Организаторите сега се надяват да постигнат първия си рекорд в началото на следващата година, като водят преговори с Военновъздушната база в Едуардс за използването на местното изсъхнало езеро. Своебразен съдия на събитието ще бъде Southern California Timing Association.

Конструкцията на парния автомобил споделя много характеристики с традиционния модел. Той е със задвижване на четирите колела, със задноразположен двигател и система за управление, работеща с предните колела. Спирачната система се състои от четири диска (но и парашути), като освен това има и двойно независимо окачване и в четирите края.

Мощността идва от парна турбина с два режима, която е захранвана от „бойлер", ползващ втечнен природен газ. Максималната мощност, която е постижима, е 360 к.с. Секцията с бойлера е в центъра на колата, точно зад кокпита със седалката. От пространствени съображения има четири отделни бойлера, като всеки може да оперира индивидуално.
Запази Отпечатай Изпрати
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини