Меркел подкрепи социалиста Мартин Шулц за шеф на ЕП

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че подкрепя кандидатурата на своя сънародник Мартин Шулц за председател на Европейския парламент.
Същото обявиха и социалдемократите, които влизат в правителствената коалиция.

Все още остава спорна фигурата за шеф на ЕК. Меркел настоява, че нейният фаворит е Жан Клод Юнкер от ЕНП. Неговата кандидатура обаче не бе подкрепена от Швеция и Великобритания.

Все още не е ясна българската позиция за шеф на ЕК. За последно премиерът Орешарски подкрепи Юнкер но сложната политическа обстановка около неговата оставка може да измени позицията му. Социалистите у нас твърдо залагат на Шулц, а от ГЕРБ следват германската позиция.

Ако Мартин Шулц, който беше председател на предишния Европейски парламент, е кандидатът на социалистите, "германските депутати от Европейската народна партия ще го подкрепят за този пост", заяви Меркел на пресконференция в Берлин с естонския си колега Таави Роивас.

Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел съобщи преди това, че партията му иска Мартин Шулц да бъде преизбран за председател на ЕП в рамките на "пакет", включващ номинацията на люксембургския консерватор Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

"Изборът на Юнкер за председател на Комисията и избирането на Шулц (за председател на Европейския парламент) трябва да бъдат свързани", заяви Габриел, който е министър на икономиката и вицеканцлер в правителството на Меркел, в интервю за сайта на седмичника "Шпигел".

"Нуждаем се от силна ос Юнкер/Шулц пред предизвикателствата в Европа", каза още Габриел. Той настоява също така Шулц да бъде избран преди номинацията на Юнкер. В замяна на това ГСДП, която постигна значително по-слаб резултат от консерваторите на Меркел на последните европейски избори, се отказа от получаването на поста европейски комисар, определен за Германия.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини