Повече от 300 домакинства, пострадали от земетерсенията, полчуиха финансиране от държавата

До момента повече от 300 пострадали домакинства от Област Перник са получили финансиране от държавата за преодоляване на щетите от земетресенията през м. май. На извънредно заседание вчера Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет прие решение за отпускане на допълнителна финансова помощ в размер на 515 400 лв. От тях 273 600 лв. са предназначени за финансиране на ремонтни и укрепителни дейности на публични сгради, сред които и православен храм „св. Иван Рилски“ в Перник, а други 241 800 лв. са предвидени за отстраняване на щетите в жилищни сгради.

В отговор на искането на Община Перник за междинно плащане за възстановяване на разходи за ремонтни дейности, възложени директно от Общината след земетресенията,  Междуведомствената комисия реши да отдели изискания финансов ресурс в размер на 1,6 млн. лв., който да бъде изплатен след заключенията от доклада на Държавната финансова инспекция.

Във връзка с дебата за предоставяне на финансова помощ за пострадалите, чиито щети са оценени на стойност под 2 000 лв. и не касаят конструктивно укрепване, е предприет подход, при който всеки случай ще бъде разглеждан отделно, a при решението ще се взима предвид социалният статус на пострадалите на основата на становище от  Агенцията за социално подпомагане.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини