Гражданко движение ДНЕС вече година в битка с монополите

Брифинг на тема „1 година битка с монополите! Какво поискахме? Какво постигнахме? Какво ни предстои?” се проведе вчера в приемната на Гражданско движение  „ДНЕС“.

На пресконференцията беше обсъдено приключилото първо Общо събрание на „Гражданско движение ДНЕС – Общество на пострадалите“, а Георги Първанов – областен координатор на ГД „ДНЕС“ представи извършеното за една година.

Движението пък вече ще носи името „Гражданско движение ДНЕС – Общество срещу произвола”, тъй като през изтеклата година ДНЕС разшири дейността си в посока защита на гражданите от нередности от всякакъв характер.

От движенеито отчетоха и свършеното през годината. През този период бяха внесени в НС предложенията на гражданите от националната ни подписка срещу монополите, в която се включиха 700 000 граждани. Вследствие на подписката се активизира обществената енергия, което доведе до създаване на граждански приемни в цялата страна, където доброволци-адвокати на „ДНЕС” оказват безплатна правна помощ на граждани, пострадали от монополистите (електроснабдяване, водоснабдяване, газоснабдяване, топлофикация и мобилните оператори). В нашия град такава приемна беше открита през месец юни 2011 г.

Експерти на ДНЕС се включиха във всички обществени обсъждания на ключови за потребителите закони, като Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и Закона за енергетиката (ЗЕ).

Резултатът, който отчитат от ДНЕС е, че по-голяма част от исканията им са залегнали в ЗЕС.

Припомнено бе на медиите, че в момента в Народното събрание тече обсъждането на ЗЕ. „ДНЕС“ участва със свои експерти  в заседанията на Парламентарната комисия.

Областният координатор на ГД „ДНЕС“ – Перник обяви новите услуги и обоснова причината да бъдат стартирани:

„През изминалата година все повече хора научаваха за нас и в приемната ни започнаха да идват и граждани с най-разнородни жалби, извън обсега на монополите и мобилните оператори. Нашия доброволец – адвокат не връща никого и дава консултации на всички, които търсят съвет или конкретна правна помощ, независимо дали проблемът им се отнася до монополисти, или не“, обясниха от ДНЕС.

Така се стигна и до разширяване дейността на приемната, за да може ДНЕС помага на всеки гражданин, който потърси помощ.

От 05.03.2012г. в приемната Гражданско движение „ДНЕС” в нашия град, освен предоставяните досега безплатни правни консултации на пострадали от монополи и мобилни оператори, гражданите ще могат да получават и безплатна правна помощ и процесуално представителство чрез завеждане на индивидуални и колективни съдебни искове по най-ниските тарифи и по казуси, касаещи:

1.         Некоректни интернет доставчици и кабелни оператори;

2.         Пострадали в градския и междуградски транспорт и от Пътнотранспортни произшествия;

3.         Взаимоотношения с банки и застрахователни дружества;

4.         Обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди;

5.         Трудово-правни спорове;

6.         Трудови злополуки.

7.         Проблеми със Здравната каса и увреждане при оказване на медицинска помощ;

8.         Имотни измами;

9.         Ще предоставяме и консултации по европейски проекти, както и  помощ за попълване на документи, изисквани от администрацията.

Координатора на ГД „ДНЕС“ уведоми журналистите, че всичко това ще бъде задействано поетапно с привличането на още адвокати-доброволци, които работят в гореизброените сфери.

Пред присъстващите медии г-н Георги Първанов представи обобщени данни от работата на приемната на ГД „ДНЕС“ – Перник, като напомни следното:

- За 1 година ДНЕС създаде 28 приемни във всички областни градове на страната, където адвокати-доброволци предлагат безплатна правна помощ на граждани, засегнати по един или друг начин от некоректни действия на монополисти.

- В нашия град с работа в гражданската ни приемна засега работи 1 адвокат-доброволец, на които ползвам случая сърдечно да благодаря за усилията и търпението, защото без негово участие, при това напълно безвъзмездно, трудно бихме могли да постигнем някакви реални резултати.

- За този недълъг период в приемната ни постъпиха официално над 90 жалби и сигнали за нарушени потребителски права.

- Най-често постъпилите жалби на граждани са срущу монополите и мобилните оператори.

Към този момент в Движението се работи изцяло на доброволен принцип, но с оглед плановете на Движението за обогатяване и засилване на дейността се планира да се засили работата по проекти с външно финансиране по програми подкрепящи граждански организации.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини