МВР гафът в Перник се задълбочи

След 3 часа изслушване във вътрешната комисия на парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и главния секретар на МВР Калин Георгиев въпросите по случаите за полицейско насилие продължават да са повече от отговорите.

Сините, червените и от ДПС излязоха изключително недоволни от заседанието.

Горещата новина е, че има наказани полицаи за случая в Перник (самоубийството на заподозрения за Мирослава Чочо, б.р.).

Министър Цветанов обясни, че са наказани двама служители от ГДБОП и е удължена дисциплинарната проверка по отношение на директора на БОП Перник. Единият от антимафиотите е наказан с порицание, а другият - с писмено предупреждение.

Припомняме, подобни наказания получиха и началниците, отговорни за акцията в Мировяне, при който тричленно семейство бе атакувано от 20 полицаи, намерили 5 кутии цигари без бандерол.

Иначе „диалогичното" ръководство на МВР днес побърза да спести коментарите си. Шефът на ГДБОП - Станимир Флоров, дори се скара на журналистите, които напираха да получат отговори.

„Дайте ни възможност да завършим проверките", призова главният секретар на МВР Калин Георгиев. В момента, в който имаме яснота, уверяваме ви, че ще бъдете уведомени за всичко, посочи той.

По повод наказанията на полицаи за случая в Перник той коментира: „Изключително ми е неприятно, когато обявяваме наказание публично, защото говорим за висши ръководни служители в системата на МВР.".

Членът на вътрешната комисия Христо Бисеров от ДПС обясни какви са нарушенията, извършени от служителите на реда при обиска в дома на Стойчо Стоев - Чочо.

Стоев, когато е направил самопризнания, е бил записан със СРС-та заяви Бисеров и подчерта, че законът не позволява такъв начин на прилагане на СРС-та.

Законът позволява разпит в присъствие на съдия, такъв обаче при Стоев не е извършен.

По думите на Христо Бисеров, Калин Георгиев и Станимир Флоров не са дали еднозначен отговор знаели ли са полицаите в обиска на дома на Чочов, че той притежава оръжия (които се оказаха три - два пистолета и карабина!).

„За такива неща подръпване на уши не е достатъчно.", категоричен бе депутатът от ДПС. Според него категорично полицаите в Перник са проявили непрофесионализъм.

И още от случилото се в дома на Чочо: „Завели са го в дома му на тъмно, където има 3 огнестрелни оръжия", обясни Бисеров. Полицаите, по думите му, са оставили Чочо сам да се разхожда из апартамента си, когато те са били в коридора.

Депутатите от левицата категорично искат анкетна комисия за случая в Перник.

„Как стана така, че едно разкрито престъпление няма години доказатеслства?", попита Михаил Миков. Според него процесуално-следствените действия, извършени от полицаите са категорично в нарушения на закона.

Миков посочи, че при обиска на дома на Стойчо поемните лица не са били вътре, а са стояли отвън.

Бившият вътрешен министър в кабинета „Станишев" припомни, че МВР разполага с база данни на регистрираните оръжия. Няма ясен отговор дали полицаите са направили справка, разполага ли Чочо с някакви законни оръжия.

По думите на Миков такава проверка отнема не повече от 5 минути. Миков не е получил еднозначен отговор от професионалното ръководство на МВР дали е извършена такава проверка или не.

Премиерът е прав, когато казва: „Слава богу, че не стана „Белите брези 2", коментира червеният депутат.

Лидерът на ДСБ Иван Костов си тръгна от комисията силно объркан: „Много странно беше и отне много време. Аз се нуждая от това да си подредя нещата в главата", посочи той пред медиите.

„Твърде много информация се получи, още осмислям отговорите", заяви синия лидер.

Попитан какво все пак е разбрал , той отговори: „Не ми е ясно. Това самоубийство, или кавото е, на Стоев, практически скрива реалните извършители", смята той и подкрепи Михаил Миков, че няма достатъчно годни доказателства за пред съда по случая в Перник.

Попитан какво е станало според него в апартамента на Чочо, въпросът бе лаконичен: „Не искам да иронизирам." Според него главните неясноти са по отношение на оръжията, притежавани от Чочо - нарезна карабина и два пистолета.

Основни въпроси оръжието защо не е отнето, не стана ясно, заяви синия лидер.

Председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов смята, че най-вероятно ще бъде създадена временна анкетна комисия, която да изясни случая. Утре парламентът ще започне дневният си ред именно с тази точка.

Припомняме обаче, по-рано днес от БСП обявиха, че няма да участват в подобна комисия, тъй като ГЕРБ иска да я формира на квотен принцип. 13 члена, от тях шестима от ГЕРБ и един независим. В този театър не участваме, заяви Станишев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини