Янакиева да не пищи като ущипана! Като не плаща - запори на сметки ще има.

Днес в редакцията на www.perunik.com се получи сълзливо прес-съобщение от Община Перник. Общината се оплаква, че общинско търговско дружество Профлакториума е блокирало сметките и на стойност 480 000 лв.

В прес-съобщението на практика се подлага на коментар съдебно решение, излива се порой от никому ненужна информация и се отправя заплаха за отмъщение към дръзналото да блокира общинските сметки по такъв "недопустим" начин дружество.

Редно е Янакиева най-после да слезе на земята! На земята живота се живее посредством пари. И когато си позволиш да излъжеш някого или да го изнудиш да ти свърши работа, а после не му платиш - редно е да приемеш последствията от всичко това, засрамено да се свреш в ъгъла и да замълчиш!

За Българският съд могат да се кажат много лоши неща, но е безспорно едно: Съдиите не си подритват трудовите книжки! И когато съд е наложил запор по бъдещ иск - много, ама много е вероятно да има защо!Обезпечението по бъдещ иск е нормална съдебна практика както по света, така и у нас. Наложила се е защото ако ответника получи призовка за дело, за което знае, че е сгазил лука и ще бъде осъден - той със сигурност просто ще изтегли или похарчи всичките пари от подлежащата на запор сметка, като по този начин ще остави ищеца да ближе рани и задни части с едно съдебно решение, което може да си сложи в рамка на стената! За да му напомня за собствената му глупост! Така че - няма нищо скандално в тази новина. А и Янакиева трябва да свикне, че такива запори ще продължава да има! Ще ги има докато кмета продължава да харчи нашите пари без да са налични по сметката му!

Ако след горенаписаното все пак ви се чете - ето какво заяви днес на пресконференция Росица Янакиева:

Ежегодно при приемане на бюджета се гласува сума, която следва да бъде предоставена на болницата за извършване на услуги, предоставени на гражданите на Перник за съответната бюджетна година. Основание за блокиране на сметката са  договорите на общината и болницата за 2009, 2010 и 2011 година. Тепърва следва обаче управителят на болницата в едномесечен срок да заведе дело, за да докаже пред съда, че тези суми са дължими. Общината ще обжалва решението на окръжния съд и ще заведе отделно дело пред Апелативния съд срещу решението , което определя запора. Ще бъде предоставен целия доказателствен материал, включващ договорите и платежните нареждания, с които са превеждани сумите на болницата за долекуване и рехабилитация.”

Общината е разплатила напълно определените 570 хил.лв. за 2009-та година. Разплатени за 2010 година са 332 500 лв. Остават дължими 337 500 лв. С решение на Общински съвет 100 хил.лв. са предоговорен и за 2011-та година, когато гласуваната сума за Профилакториума е била 550 хил.лв.

През януари и февруари тази година общината разплаща на здравното заведение 30 хил.лв. Така към момента размерът на задължението е 165 хил.лв. При приемане на бюджета  обаче с решение на Общински съвет се определя разплащането на остатъка да стане факт през тази финансова година. Ето защо според Росица Янакиева абсолютно неоснователно управителят на общинското търговско дружество Богдан Богданов пристъпва към блокиране на сметката като обезпечение за бъдещи вземания. Тези вземания обаче следва да се извършват след цялата съдебна процедура, която би трябвало да трае най-малко две години. „Блокирането на една такава сума нанася сериозна щета на общината.”-заяви кметът на Перник.

Росица Янакиева каза още, че при евентуално решение на съда за неправомерно блокирани сметки, общината ще  потърси отговорност за нанесени материални вреди.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини