Подават сигнал до три министерства за потъването на Перник

Среща, на която бяха обсъдени проблемите, които съществуват вследствие на подземния въгледобив в град Перник, организира кметът на Перник Росица Янакиева.

В срещата с градоначалника участваха проф. д-р Кръстю Дерменджиев и доц. д-р  инж. Георги Стоянов от Минно-геоложкия университет, инж. Милчо Милчев, Димитър Дойчинов и Кирил Иванов от Сдружение Стабилност за Перник.

На базата на резултатите от приключилите проучвания за движение на земните пластове до края на следващата седмица ще бъде подаден сигнал до три ключови министерства – Министерство на икономиката енергетиката и туризма, Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Отправена е покана към немско-швейцарската фирма „Старт Консулт”, която да направи геофизично проучване на минните изработки в застроената част на град Перник.

В края на месец април ще бъде организирана публична среща с участието на представители на трите министерства , които имат отношение към проблема. Тази среща ще има за цел  търсенето на възможности за финансова обезпеченост за преодоляване на последиците от подземния въгледобив в Перник. След анализа трябва да се намери решение за изработване и формулиране на нужните дейности за обезопасяване на подземните галерии. Всичко това ще залегне в Общинската стратегията за сигурността на гражданите.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини