Още 7 жители на Кладница с дипломи по програма „Глоб@лни библиотеки - България"

Дипломи за завършен курс по начални компютърни умения ще бъдат връчени на седем жители на село Кладница. Събитието ще се състои на 14 февруари 2012 година в библиотеката на НЧ „Пробуда – 1937г.” в село Кладница.

Едномесечният курс стартира на 9 януари 2012 г. В него са се включили 7 жители на селото, за да придобият умения, които ще им помогнат по-лесно да се ориентират при търсенето на различна информация, да общуват с близки и познати в България и по света, чрез съвременните информационни и комуникационни технологии. Курсът се организира в рамките на програма „Глобални библиотеки - България”.

По програма „Глобални библиотеки – България” в Област Перник са включени РБ „Светослав Минков” и 22 читалищни библиотеки. Това става поетапно от 2009г.  Благодарение на програмата в одобрените библиотеки бяха инсталирани общо 127 настолни компютъра, 5 лаптопа, 3 цветни принтера, 25 мултифункционални устройства и 22 мултимедийни проектора. Общата стойност на дареното оборудване е 87800 щатски долара или приблизително 131 хиляди лева.

Проведени са 5 обучителни курса с по 52 курсисти по „Информационни и комуникационни технологии”. По програмата през 2011 г., с участието освен на библиотекари и на читалищни секретари, са проведени обучения и в други направления по различни теми. Обученията по Програма „Глобални библиотеки – България” ще продължат до 2013г.

Програма „Глоб@лни библиотеки - България" е съвместна инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Инициативата се финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона щ.д. от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс".

„Глоб@лни библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Програмата се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.

За успешното постигане на устойчиви резултати Програма „Глоб@лни библиотеки - България" разчита на съвместните усилия на правителството, местните власти и неправителствения сектор. Програмата насърчава модернизирането на обществените библиотеки в България и способства за изграждане на техния нов облик на библиотеки, предоставящи безплатен пакет от услуги за посетителите: компютри и достъп до интернет, онлайн информация, електронно съдържание от местно значение, обучения по компютърна и информационна грамотност, реализиране на проекти за общността,решения за нуждите на специфични целеви групи (деца, безработни и предприемачи ).

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини