Няма опасност за язовирите в Пернишко

„Няма опасност и основание за притеснение относно язовирите в Перник“, заяви днес кметът Росица Янакиева на сесията на общинския съвет.
Какво ще стане като започне да се топи снега, защото в Перник има горчив опит, попита общинският съветник Стойчо Василев.
„В момента язовир Студена е пълен на 9 милиона кубика, а обемът му е 25 милиона кубика. Надявам се, че няма да стигнем до воден режим през март“, отговори кметът.
„Имаме още пет язовира на територията на Перник. Пролем беше язовирът в Мещица преди време. Имаше проблем с кран за изпускане на вода, но беше ремонтиран. Така че няма опасност и няма основание за притеснение“, допълни Янакиева.
По думите й, има непочистени участъци в Струма . „Имаме горчивия опит от това, което се случи миналата година.  Подадохме в Комисията по бедствия и аварии проекти за почистване на коритото. Отпусната е сума от около 180 хил. лева, с която почистихме половината от коритото в Батановци, а със собствени средства почистихме и другата половина“, каза още Янакиева и изрази надежда, че ще се направи превенция, за да не се налага да се действа в последния момент.
„Важно е да се вземат мерки преди да се е случило нещо.  Не е лошо инспектората да направи проверка по протежението на реката, има дървета и трябва да се вземат превантивни мерки“, каза от своя страна Василев.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини