ГЕРБ: „Искаме прозрачност в управлението и ясни регламенти за бюджета”

„Поискахме принципите за финансови разпоредители да са регламентирани, но така и не се случи”, казаха пред perunik.com кметът на кметство Изток Ивайло Иванов и заместник-председателя на общинския съвет Пламен Борисов.

По думите им в момента има голям проблем относно финансовите взаимоотношение между първостепенните и второстепенните разпоредители в община Перник.

„На тази сесия кмета Янакиева оттегли своя докладна, която беше за съставяне, изпълнение контрол на общинския бюджет. С измененията, които ние направихме в нея беше обърнато внимание точно на този проблем. А именно, че на второстепенните бюджетни разпоредители на бюджетни средства , които са кметове на населени места, не се изпълнява бюджета така, както е гласуван”, разказа Пламен Борисов.
Преди дни той зададе въпрос на кмета Росица Янакиева относно бюджета на кметство Изток.

„Отговорът, който получихме относно бюджета на квартал Изток е непълен и неточен. По отношение на месечните графици, казаха, че има такива. Аз обаче не съм ги виждал и мисля, че никой от новите кметове не ги е виждал”, коментира кметът на Изток Ивайло Иванов.  „Отговориха, че кметство Изток има съдебен иск от  Благоустройствени строежи за 600 хиляди и те са платени. И заради това изпълнението на бюджета е повече от 38%. От тези пари обаче само 185 хиляди са задължение на кметство Изток. Предполагам, че останалите са задължение на община Перник”, допълни той.
По думите му, в Перник второстепенните разпоредители са около 80. Това, което от ГЕРБ предлагат, е при изпълнение на бюджета на общината  да се превеждат пари на второстепенните бюджетни разпоредители и в зависимост от това парите да са повече или по- малко. Според тях обаче няма регламент, че ако е заложена дадена сума, тя реално ще бъде преведена.

„Затова ние поискахме принципите за финансови разпоредители да са регламентирани. Така това, което общинския съвет искаше да гласува беше регламент за финансовите взаимоотношения. Този регламент целеше, когато изпълнение на приходите на общината на 70% , то и останалите второстепенни разпоредители да получат 70% от сумата, предвидена за него и така да има равнопоставеност”, каза Иванов.

По думите им, сегашната наредба е остаряла, защото няма прозрачност и отчетност. „Сега не е ясно кое кметство кога и изобщо дали ще получи тези пари, които му се полагат, защото няма регламент, няма принцип. Всичко се решава субективно”, коментираха от ГЕРБ.
Според тях така на практика кметът на населеното място няма как да направи разчет, защото от една страна му се дава право да се разпореди с този бюджетен кредит, но на практика не знае дали изобщо ще получи тези пари.

„Затова ние предлагаме да има график помесечен или тримесечен, в който да има постъпления в кметствата в рамките на постъпленията в общинския бюджет.
Бяхме вкарали в наредбата текстове, според които документите за отчета на бюджета трябва да се представят на общинския съвет”, разказа Пламен Борисов.

По думите му, всички общински съветници са гласували за наредбата за бюджета и второстепенните разпоредители. „Зарадвахме се, че даже и левите общински съветници гласуваха „за”. Янакиева обаче я оттегли на сесията и то в последния момент. Така остава старата наредба и според нас не се спазват обещанията за прозрачност в управлението”, казаха от ГЕРБ и са категорични , че пак ще внесат това предложение.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини