Пламен Борисов: „Изграждането на водопровод и канализация в Кладница, Рударци и Драгичево ще е полезно за целия град”

„Обвиниха ме, че лобирам за Рударци, защото живея там. Но Кладница е над язовир Студена, а така ще се спомогне за положителен ефект върху целия град Перник. Така на практика в проекта включваме агломерации, което ще повиши стойността на проекта за изграждане на канализация и водопровод в тези населени места”, коментира специално за perunik.com заместник-председателя на общинския съвет Пламен Борисов относно питането си до кмета Росица Янакиева за  проект Подобряване и развитие на инфраструктураза питейни и отпадъчни води в агломерации между 2 000 и 10 000 еквивалент жители.

„ На България е даден срок за всяко едно населено място с над 2000 еквивалент жители да има канализация и водопровод, което да завършва с пречиствателна станция. Същевременно по европейски фонд се отпускат средства за изграждане на такава канализация. На 9-ти ноември миналата година беше обнародвана покана към всички общински администрации да кандидатстват за финансиране”, разказа Борисов. Към тази покана е приложен и списък от селища, сред които в община Перник са посочени само Драгичево и Батановци.

„Ако има обаче достатъчно големи селища, които могат да докажат с експертиза, че имат над 2 хиляди еквивалент жители, те могат да кандидатстват за този проект. И понеже селата ни са големи- Ярджиловци, Рударци, Кладница, за всички тях общината можеше да се мобилизира и така да се кандидатства по проекта”, казва заместник председателят. Още на първата сесия той задава въпрос на кмета на Перник относно това какво е направено до момента от общината по отношение на този проект и ще бъдат ли по- големите села включени в този проект.

„Отговор получих едва на последната сесия и то устно. Все още чакам писмен отговор. Общината твърди обаче, че само тези две селища в списъка- Драгичево и Батановци, имат право да кандидатстват по проекта. Другите нямали това право. Не успях да ги убедя да прочетат, че с Предварително инвестиционно проучване (ПИП) могат да кандидатстват и други села”, разказва Борисов.
Среща се и с експерти от министерството. „Оказа се, че могат да участват и други селища. Според експертите могат да кандидатстват и други населени места или агломерации, които докажат, че са с над 2 хиляди еквивалент жители”, каза Борисов и допълва: „Обвиняват ни, че така ще навредим на Драгичево и Батановци, а в София експертите ни казват обратното- финансиране ще получат проектите, които имат ефект към най- много хора.”.
По думите му, експертите съветват да се кандидатства, защото така кметовете ще разберат, ако имат грешки дори и проектът да не бъде спечелен.
„Понеже ресурсът е малък финансиране няма да получат всички области, а тези, които обслужват и са полезни за най- много хора. Не случайно в проекта е посочен именно терминът агломерация както в случая са Рударци, Кладница и Драгичево”, коментира заместник –председателят на общинския съвет.
Според експертите, с които е разговарял, двата проекта на общината едва ли ще имат успех. „Проектът за Драгичево е само за канализация без водопровод, а за Батановци се кандидатства само за две махали”, уточни Борисов.
По думите му, проектът е щял да е успешен, ако е бил за целия град.
„Проблемът е в мисленето на общината. Те смятат, че след като парите в програмата не са много, няма как да се спечели проекта. Истината обаче е друга- печели този с най- добрия проект”, смята Борисов.
През 2009-та година за Рударци, Кладница и Драгичево е изготвен проект от експерти. „По думите му, не случайно е направен общ проект за трите населени места. По- лесно би било да се стъпи на този проект и той само да се доразработи”, смята Борисов.
Общинските съветници на ГЕРБ обаче намират специалисти, които ще направят ПИП за Рударци и Кладница.
За да могат да включат и Рударци в проекта, те намират фирма от Пловдив, която да направи проучването.
„Не се очакваше да вдигнем такъв шум и да бъдем толкова напористи. Но се надяваме, че все пак ще има как в проекта да се включи и Кладница. Проблем обаче е нежеланието на общината да се бори за тези неща”, смята той.
В крайна сметка Рударци все пак беше включен в проекта за кандидатстване и в момента се очакват резултатите.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини