Отменената такса смет - пореден пладнешки грабеж над гражданите на Перник

Наредбата за определяне на такса смет за 2011 г. е била поредният пладнешки грабеж, осъществен от Община и Общинският съвет върху гражданите на Перник! Наред с отменената вече наредба за Синята зона можем да направим извода, че Община Перник и Общинският съвет системно са държали гражданите в неведение по отношение на взиманите от тях решенив и издаваните административни актове!

Оспорваното решение на ОбС е взето по протокол 1 от 25.І.2011 г. на заседание, състояло се на същата дата. В мотивната част, за изготвяне на решението е посочено като основание докладна записка № 11/11.І.2011 г. на кмета на община Перник, г-жа Росица Янакиева.

За съда се е наложило убеждението, че административното производство се е развило от образуването му на основание докладна записка на Кмета Янакиева – без обосновка и указания за публикация на проект на решение и докладна в два местни вестника. Да се приеме, че е имало уведомяване за предстоящо издаване на общ административен и с това общински съвет е изпълнил законови изисквания според съда е "наивно и правно необосновано". За да бъде законосъобразен административния акт следва да е спазена формата по издаването му. В този смисъл – формално има общ административен акт, който е бил предмет на обсъждане за периода 24-25 януари 2011 г., а закона изисква срок за осъществяване правото на участие на заинтересованите страни не по кратък от един месец.

В продължение на горното следва да се отчете и неизясненото публикуване на проекта за решението и докладната записка в тези местни вестници. И в двата вестника няма намек за уведомяване, каква е причината за публикацията на тези текстове. Няма индиция дали е открито производство по издаването на общ административен акт, каквото е оспорваното решение, няма указания към тези, които евентуално могат да участват в обсъждане каква да е формата на обсъждането и в какъв срок. За срока за който е проведено уведомяване и обсъждане – 24-25.І.2011 г. не е ясно дали е бил предоставен достъп до информацията, съдържаща се в преписката по издаване на оспорваното решение. От изложеното за съда по несъмнен начин се налага извода, че тези нарушения на процесуални правила са основание за отмяна на оспорваното решение.

Липсата на изложени съображения от страна на общинския съвет за прилагане на друг начин за определяне на таксата за битови отпадъци - не на база на реално извозеният отпадък, а пропорционално върху основа, определена от общинския съвет са лишшили съда от възможността да провери законосъобразността на приетия начин за определяне таксата за битови отпадъци.

Според закона - таксата за битови отпадъци се определя в годишен размер за всяко населено място с решение на общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка за всяка дейност, включваща необходимите разходи, Несъмнено необходима е одобрена план-сметка за разходите за битови отпадъци, при определяне на размера на таксата за битови отпадъци, а самото одобряването на план-сметката е елемент от процедурата по приемане на решението на общинския съвет за определяне размера на таксата за битови отпадъци. По делото е приета съдебно икономическа експертиза, заключението по която не се оспорва от страните. При нормално развила се процедура, при спазване изискванията на закона би следвало административният орган да предложи на обществеността аргументите си защо е приел за необходимо да определи защо е възприелто таксата за битови отпадъци да е в съответствие с данъчната оценка на имотите, което е гаранция за законността на последващ негов акт. В тази връзка са основателни оплакванията на оспорващите, че по силата на приетото решение на Общински съвет, задължените за такса битови отпадъци лица на територията на община Перник не могат да противопоставят аргументите си за нейната дължимост. Във връзка с изложеното съдът е намерил, че оспорваното решение е незаконосъобразно и издадено при съществени процесуални нарушения, което налага отмяната му на две самостоятелни правни основания, по силно от които е второто.

 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини