Има ли надежда за бездомните кучета в Перник?

Текст, който да регламентира кастрацията на бездомни и домашни животни, ще предложи организацията за защита на животните „Дай лапа” на общинския съвет в Перник.
Това стана ясно на среща между представители на организацията и един от заместник- председателите на общинския съвет- Пламен Борисов.

Идеята е да има контрол и проверка дали наистина кучетата с маркировка са кастрирани, за да може да се докаже, че те наистина са кастрирани, а това не се е случило фиктивно.

Освен това едно от предложенията на природозащитниците е да има преференциални цени или по- ниски данъци за собственици, кастрирали домашните си животни.
За тези пък, които искат да развъждат кучета и да не кастрират любимеца си, таксата да бъде по- висока.
Общинският съвет може да приеме някакъв нормативен акт, предложи общинският съветник от ГЕРБ. По думите му подобен регламент има и в други градове, които показват, че практиката е успешна. Според него може да се кандидатства и по програма, благодарение на която да се кастрират бездомните животни.
Друга идея на природозащитниците е да се изгради видеонаблюдение там, където се пазят и кастрират кучетата, за да се следи как се извършват тези дейности. Освен това сред предложенията е и да има зооинспектори, които да проверяват как се спазват регламентите от служителите в приюта както и от гражданите.
„Гражданският контрол също винаги е добре дошъл”, коментира Борисов.

Текстът, който ще предложи „Дай лапа” ще бъде подложен на обществено обсъждане като по този начин хората ще са подготвени.

 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини