Плевнелиев и Попова полагат клетва в НС

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще положат клетва в Народното събрание. На церемонията се очаква да присъстват държавният глава Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов и министрите, както и главата на Българската православна църква патриарх Максим. Поканени са членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус и на държавни институции.

Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението на ЦИК, с което Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната. След това двамата ще положат клетва пред парламента и ще подпишат клетвения лист. В пленарната зала ще прозвучат националният химн и химнът на Обединена Европа.

Росен Плевнелиев ще направи първото си обръщение пред Народното събрание. Слово ще произнесе и председателят на парламента Цецка Цачева.

Церемонията ще завърши с обща снимка на централния вход на парламента на народните представители, новоизбрания президент и вицепрезидент и официалните гости.

В неделя е церемонията по сдаването на властта от досегашния държавен глава Георги Първанов и приемането на поста от Росен Плевнелиев. На 22-ри януари Плевнелиев ще приеме строя пред Паметника на Незнайния войн.

На 19 януари 1992 година България излъчва първия си демократично избран президент Желю Желев.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини