Янакиева направи първа копка в Тева с цената на нарушение на правата на деца

Кое от тези деца няма нужда от сън?

Кмета на Перник, Г-жа Росица Янакиева направи днес първа копка за нова детска градина в кв. Тева, като с това свое действие наруши драстично Закона за закрила на детето!

В редакцията на perunik.com се получи писмо на родител, който е възмутен от факта, че детето му е било лишено от следобеден сън за да участва в организираната от Община Перник церемония! Същият е бил попитан за разрешение дали е съгласен да лиши от следобеден сън детето си за да може то да присъства на импровизираното тържество! "Съгласих се, защото се притеснявам да не би детето ми да бъде малтретирано", коментира родителя! "Как е възможно да бъде нарушен дневния режим на децата ни за да бъдат масовка на това политическо мероприятие?", възмути се той!

По негови данни - присъствието на деца от детската градина в кв. Тева е било заповядано от Г-жа Евелина Любомирова - началник на сектор Образование в Община Перник! Същата е настояла на събитието да присъстват деца, които "нямат нужда от следобеден сън"! По какъв критерий се определят тези деца и кой може да каже кое дете се нуждае от сън и кое не - за нас остава пълна тайна!

Направихме си труда и потърсихме за коментар Директора на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" към Държавната агенция за закрила на детето, Г-жа Теодора Иванова. Същата бе категорична, че в случая с първата копка за нова детска градина са нарушени редица членове от Закона за закрила на детето за което съответните длъжностни лица трябва да понесат своето наказание!

Нарушени са поне няколко члена от Закона за закрила на детето по време на днешното мероприятие, коментира Г-жа Иванова. В чл. 11 ал. 1 на същия е записано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие. А точно това се е случило посредством нарушаването на дневния режим на децата и лишаването им от следобеден сън. Освен това - в алинея 4 на същия чл. 11 е записано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности! Това отново се явява драстично нарушение на Закона, защото децата са били въвлечени в една по същество политическа дейност, каквото се явява участието им в днешното мероприятие на Община Перник! "Няма никакво значение факта, че за участието на децата е взето съгласието на родителите им! Ако всичко се свежда до съгласие на родителите - нашата агенция не би имала основание да съществува! Ние сме тези, които защитаваме децата дори от неправомерните действия на техните родители", коментира тя!

Г-жа Иванова благодари на perunik.com за това, че е била уведомена за това нарушение и обеща масивна проверка на фактите и обстоятелствата, довели до това драстично погазване на правата на децата! "Ще проверим всички факти и ще накажем длъжностните лица, които погазват закона", коментира Г-жа Иванова!

Няма да крием, че бяхме приятно изненадани от компетентността и бързата реакция на Г-жа Иванова по повдигнатия от нас въпрос! Крайно време е да осъзнаем, че децата ни не са чаршиярски мечки, които могат да бъдат използвани от която и да е власт за рекламни цели! Те са нашето бъдеще и трябва да бъдат пазени като зеницата на собствените ни очи! Ако искаме и за нас самите да има бъдеще!

Perunik.com ще продължи да информира читателите си за хода на предприетата от Агенцията за за закрила на детето проверка, както и за предприетите мерки подобни срамни действия на власт-имащите никога повече да не се повтарят!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини