Радомирци запалиха ритуалните огньове

В навечерието на Сурва , радомирските села Стефаново , Друган , Долни Раковец , Копаница , както и радомирските квартали Върба и Бащевица запалиха традицйоните ритуални огньове.

Със звънци и хлопатари, те гониха злите духове и Сатаната от домовете в селата и кварталите си където живеят. Читалищните дейци в селата бяха подготвили групите си точно и перфектно в уреченият час всички суровакари се стичаха към центъра на селата си , за да бъде запален огънят в уреченият час.

Като най - стара в радомирската Община, групата от Копаница бе със кожени маски с рога , а повечето от участниците в навуща и опинци (така там наричат цървулите) . Копаница , обаче вече среща и конкуренция от радомирската група Върба по маски и битова група , както и от звънци . Ромската група в бащевица пък удари вече всички от земята с новозакупените родопски чанове, особено групата на синът на по - заможният ром - Миле.

Семейните традицйи в Стефаново , както и на кмета Веселин Василев вече са получили признанието на новото общинско ръководство , както и на културтрегерите в градът , че се представят не само на сурва, но и на фестивалите в Перник, както и на регионални и общински фестивали.

Квартал Върба в радомир вече има доста внушителна група от суровакари с доста голяма битова група , която представя достойно ритуала ,,Сватба,,. След като запалиха огньовете суровакарите направиха няколко обиколки и с мощно тактово дрънкане на звънците тръгнаха по къщи и махали да гонят злите духове и да суровакат за здраве.

В разговор с кмета на общината, Пламен Алексиев се разбра , че ръководството на Община Радомир е солидарно с Община Перник за обявеният вчера траурен ден , както и със скръбта на родителите и близките на убитата Мирослава , но традицията по селата и кварталите няма как да се забрани от общината или отложи. Кмета на Община Радомир каза , че точно за това се правят тези ритуали и обичаи, възродени от миналото, за да се прогонят злите духове.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини