Перник - с режим на водата от пролетта?

Язовир "Студена" се е отдръпнал стотици метри от бреговете си

Има голяма вероятност в Перник да бъде въведен режим на водата от пролетта на 2012 година!

Причината - намалялото общо количество вода в язовир "Студена", както и намалелият общ приток в язовира при запазващи се високи нива на потребление!

Екип на perunik.com посети язовир "Студена" за да се увери на място в положението на нещата. Там, където някога са ловили риба с въдици - ние ходихме пеша и то няколко стотин метра, докато стигнем до вода. Приложените към тази статия снимки и видео добре показва положението на нещата.

Запознати твърдят, че за трагичното положение с намаляващият обем на язовира се знае отдавна от всички длъжностни лица и институции, които трябва да следят перничани да не останат без вода!

Знае се, че притокът на вода към язовира в момента е около 27 пъти по-нисък от разхода на вода, която се черпи от него. Управителят на ВиК-Перник е правила досега няколко съвещания по проблема с водещи специалисти в тази област, но винаги е била съветвана да не бърза, защото в язовира все още има остатък от 10 Млн. куб. метра, а последния път, когато режим на водата е бил въвеждан остатъка в язовира е бил едва 4 Млн. куб. м. При месечна консумация от 1,3 Млн. куб. м. - едва през Март`2012 ще може да се направи оперативен разчет и да се предвидят някакви конкретни мерки!

Знае се също, че ПОЛОВИНАТА от потреблението на вода от язовира е потребление за промишлени нужди! Всъщност само тези две предприятия - Стомана индъстри и Топлофикация-Перник гълтат ПОЛОВИНАТА вода на перничани! Същите две предприятия, въпреки че разполагат със собствени водоизточници, предпочитат да купуват на безценица вода от ВиК-Перник, защото така им е по-евтино!

Знае се, че ВиК - Перник продава водата за промишлени нужди  от язовира по 0.07 лв. за кубически метър, а на гражданите - по 1,77 лв. на кубически метър. Тоест - за цената на всеки един кубически метър вода от язовира, плащан от нас - предприятията могат да си купят 26 кубически метра от скъпоценната течност! Или за 1,77 лв. те могат да си напълнят басеин с дължина 5 метра, ширина 3 метра и дълбочина почти 2 метра! Което със сигурност води до разхищение на вода - просто защото за 0.07 лв. на кубически метър никой там не я цени!

Всичко това добре се знае! Но, по думите на Г-жа Искра Златанова - никой не взима никакви мерки за да ограничи потреблението на вода за промишлени нужди от язовира! Никой нямал право да задължава промишлените предприятия да купуват по-скъпата вода от собственият водоизточник при наличието на по евтина такава от ВиК, пък дори и това да заплашва цял един град с режим на водата!

И тук опираме до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която определя тези цени и би могла чрез тяхното повишаване (както би се получило във всяка една пазарна икономика в режим на дефицит на ресурса) да принуди промишлените предприятия да ползват собственият си алтернативен водоизточник (река Струма) и по този начин водата за населението на Перник би стигнала за двойно по-дълъг период от време!

Един друг алтернативен метод половината питейна вода да бъде спестена на перничани е промишлено водоснабдяване от язовир "Пчелина" и язовир "Бушляк"! Тук, обаче, се появява друг проблем: За да се докара вода от язовир "Пчелина" - тя първо трябва да стигне до язовир "Бушляк". Проблемът тук е, че Държавното предприятие "Напоителни системи" (които биха могли да снабдяват ВиК с вода от яз. "Пчелина") от 2004 г. не са си подавали документи в ДКЕВР за утвърждаване на цена! Освен това - съоръженията за транспортиране на водата до яз. Бушляк и от яз. Бушляк до Перник не са наред! Част от тях са откраднати водопроводни тръби, които ВиК не може да си позволи да възстанови!

Ясно е, обаче, че само с призиви проблема с водата на Перник няма да се реши! Трябват решителни мерки - и то още от днес! Един от начините перничани да се къпят и тази година на воля е спирането на потреблението на вода за промишлени нужди от язовира! Това би могло да се случи, ако ДКЕВР повиши драстично цената на водата за промишлени нужди и по този начин принуди промишлените предприятия да ползват река "Струма", а не яз."Студена" за добив на промишлена вода. Това, от своя страна, ще намали потреблението на питейна вода от язовира, което ще осигури на перничани  още една безпроблемна година - дори и при най-лош възможен сценарий!

Perunik.com ще изпрати този материал като сигнал към ДКЕВР и ще запознае читателите си с отговорът, който ще пристигне, надяваме се, от там!

Редакцията на perunik.com благодари на Управителката на ВиК - Перник, инж. Искра Златанова за професионалното и компетентно отношение към екипа ни при работата върху тази статия!

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини