Конкурс-менте за личност на годината си спретнаха управляващите в Перник!

Иван Петров дава на кмета Росица Янакиева отличието за личност на годината-менте в Перник

Конкурс менте си спретнаха видни пернишки политици току преди Нова година!

Поредното кухо, фалшиво и сътворено в сътрудничество между управляващи политици и обслужващи ги медии събитие бе спретнатият набързо от вестник "Съперник" конкурс за личност на годината. Собственикът на медията, Иван Петров (баща на спечелилата конкурса "Мис България 2009" негова дъщеря Антония Петрова), явно натрупал опит в организиране и провеждане на конкурси - сега реши да си направи малко предновогодишен пиар на гърба на пернишките политици! Организираният от него и неговият вестник конкурс за "Личност на 2011 година" очаквано бе спечелен от Кмета на Перник, Росица Янакиева! Подгласници очаквано бяха Областният управител Иво Петров и избраният наскоро Общински съветник и стоматолог - Д-р Валентин Павлов!

Нормално комбинативните личности гледат да отстрелят с един куршум - два заека! Иван Петров с конкурса-менте отстреля направо три! С това той си подсигури широко отворени врати и в общината, и в областта, и в общинския съвет! И то - за цял мандат! Абонамент за вестника му и в трите администрации - също!

По думите на Петров в анкетата са се били включили над 4500 души в рамките на две седмици. Те били определили петте най-важни за Перник личности и събития. Дали това наистина е така?

Perunik.com не повярва на думите на Иван Петров! Затова ние проведохме собствено разследване: Оказа се, че щедро спонсорираният от Община Перник вестник "Съперник" излиза дневно само в няколкостотин екземпляра. Същият се разнася по будките за вестници (обикновено по 5-6 броя на будка) и в края на деня, дори и на най-оборотните места, се продават само по един, максимум два броя! Този факт бе установен от проверка на място в поне десетина будки за продажба на вестници в центъра на града ни. Останалите в края на деня непродадени вестници се връщат обратно на разпространителя! А той, вероятно, ги доставя обратно в редакцията на вестника! И това се случва само в работни дни. В почивни и празнични дни вестникът не излиза.

Нека за удобство и в полза на Петров допуснем, че за двете седмици преди Нова година "Съперник" е излизал в по 1000 екземпляра дневно (силно оптимистична бройка)! За удобство и в полза на Петров слагаме и почивните дни за работни. Нека дори си представим, че в следствие на повишения предновогодишен интерес на гражданите към вестниците (нещо също толкова съмнително, както и предположението за тиража на вестника) - същия е бил доставян по 10 броя на будка и е бил изкупуван на 50%! Проста аритметика показва, че в този силно оптимистичен сценарий Петров е успял да продаде 7000 броя от вестника си! Сега да предположим невероятното - половината от закупилите вестника граждани добросъвестно попълват талона за класацията, публикуван в него и го пращат обратно в редакцията! Отново простата аритметика показва, че дори в този, благоприятен за Петров и компания случай талоните биха били не повече от 3500 бр.! Откъдето пък следва, че 4500 талона, изпратени в редакцията на вестника просто няма как да съществуват!

Все пак, съмнявайки се дори в очевидното, в достоверността на събраните от нас факти и в направените от нас изчисления на 30.12.2011 г. репортер на perunik.com позвъни в редакцията на вестник "Съперник" за повече информация. Поискахме да се запознаем лично със съдържанието на тези 4500 талона, както и да се уверим с очите си, че те наистина съществуват. От редакцията на вестника, обаче, категорично ни отказаха каквато и да било информация под претекст, че Петров не бил на работа! Помолихме също Г-н Петров да ни се обади лично и да изясни случая, което също ни бе отказано! А собственика на "Съперник" не се е обадил и до днес (б.р. - вчера)!

Маловажен случай ли е това и струваше ли си да се занимаем с него?

Категорично - случаят не е маловажен! Когато еднин вестник си позволява да прави подобна класация - той трябва да я провежда по правилата! Преброяването на талоните би трябвало да се извърши пред нотариус. Същите би трябвало да се предоставят безусловно на всички, които се интересуват от тях. Самите политици, обект на конкурса би трябвало също с очите си да се уверят в истинността на резултатите, а не да бъдат размъквани като чаршиярски мечки за по някое и друго уиски! И да стават за смях!

Каква е целта на подобни мероприятия?

Една дама, която по закон не можеше да бъде бизнес-дама стана "бизнес-дама на годината"

Един съд съвсем наскоро прие за нормално, че бюлетини могат да се броят с шеметната скорост от 27 бюлетини за секунда. На базата на това допускане - същият съд обяви едни избори за законно проведени.

Едни политици също безусловно повярваха, че са на първите места в някаква класация!

Едни хора там долу седят и си мислят: "Аз ли съм ненормален или всички останали?".

А когато отвсякъде те заливат с такива абсурди - най-лесното е да повярваш в тях. И да си помислиш, че не всички те, а ти си централно изтрещял!

А след краен брой такива абсурди - може и наистина да се окаже така?

Наглостта на политиците и обслужващите ги медии в последните години не само не намалява, а даже напротив - достига гротескни висоти! Добрали се до лостовете на местната власт в следствие на нашата собствена глупост и преди всичко - продажност, пернишките политици и някои медии не спират да ни заливат с измислени от самите тях събития, чиято единствена цел е една: да ни манипулират! За целта те не се свенят да купуват по един или друг начин влиянието на новинарски сайтове и вестници, както добре се видя и на отминалите наскоро избори в Перник!

През 2011 г. Кмета на Перник, Г-жа Росица Янакиева бе избрана незнайно по какви критерий за "Бизнес-дама на годината"! Малцина тогава си зададоха въпроса дали е възможно това? Та нали на кмета е забранено да развива каквато и да било частна икономическа дейност? Бидейки на обществена изборна длъжност - кмета няма как да е и в бизнеса; а още по-малко - да бъде избран за бизнес-дама на годината!

Та това е целта: Да повярвате, че сте безмълвни наблюдатели на медийния волейбол на управляващите и обслужващите интересите им медии! Да свикнете и приемете беззаконието, откровенната манипулация и гьонсуратщината за нормални явления! Да не се съпротивлявате на невежеството и неграмотността, които ви управляват. Да повярвате в своето безсилие и незначителност!

Така де, щом ви научат вместо да се подчинявате на вътрешния си глас и здравата логика - да вярвате на някакви си несъществуващи талони, какво друго ви остава?

Б.Р.: След редакционното приключване на статията - едва на 05.01.2011 г. около обяд в редакцията на perunik.com се обади собственика на вестник "Съперник" за да изясни случая около проведения от самия него конкурс за личност на годината! Същият заяви, че конкурсът за него е "легално проведен" и че тези 4500 талона се намират в редакцията на вестника! В същото време Г-н Петров КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗА да покаже тези талони за да можем да се уверим, че те наистина съществуват! Малко преди това, обаче, репортер на perunik.com успя да се свърже с главната редакторка на вестник "Съперник". Същата заяви, че талоните са съществували до преди Нова година, но сега вече били унищожени! На въпрос кои хора са участвали в комисията по преброяването и отчитането на резултата от конкурса Г-н Петров каза: "В комисията бяхме аз, главната редакторка и още една журналистка от вестника!"

След подобни противоречиви отговори вече бихме повярвали и на конкурс за "Мис Свят", организиран от Петров! Защото явно е, че Петров в стихията си би могъл да скалъпи конкурс за какво ли не! За нас, а и за цялата пернишка общественост този конкурс си остава конкурс-менте и позор за участвалите в него политици!

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини