Спад на софтуерното пиратство у нас

Ангажиментът на държавата даде резултат, отчете BSA

За първи път от пет години насам нивото на софтуерното пиратство в България е спаднало с 2 пункта, достигайки 65% за 2010 г., съобщи Велизар Соколов - управител на Арсис Консултинт, юридически представител на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA).

Напредъкът се дължи на мащабната информационна кампания на Министерството на културата, както и на интензивните правоприлагащи действи на органите на МВР, поясниха от сдружението на пресконференция в София.

„Макар и нивото на пиратство да е ниско за нас, то е два пъти по-високо отколкото в страните от Европейския съюз. Важна обаче е тенденцията на спад”, коментира Соколов.

Най-голям спад на софтуерното пиратство в България - цели 10% - е наблюдаван през 1999 година, когато BSA проведе спорната кампания с "белезниците". По-късно организацията се съсредоточи върху образователни инициативи, но продължава да съдейства на органите на властта, тъй като, според Соколов, пиратството не може да бъде спряно по естествен път, от само себе си.

BSA ще продължи да търси сътрудничество с държавата в инициативи за намаляване нивото на софтуерното пиратство. От сдружението се надяват, че държавата осъзнава важността на проблема, който освен на правоносителите вреди и на националната икономика. Очаква се Министерство на културата да се ангажира и със следващи информационни кампании, отчитайки положителните резултати от досегашните усилия.

Загубите на софтуерната индустрия в България от кражба на нейни продукти възлизат на 113 милиона долара през 2010 г., по данни на BSA и IDC. Във всички държави се прилага една и съща методология за оценка на пиратството - факт, който опровергава съмненията, че у нас нивото е умишлено завишено, коментира Велизар Соколов.

Приоритет на BSA сега е комуникацията с бизнеса, като целта е да бъдат въведени ефективни системи за оценка на софтуерните активи. В изминалата кампания за легализиране на използвания софтуер, подкрепена от държавата, са изпратени уведомителни писма до 15 хиляди фирми, които запознават със законните начини за ползване на продукти с авторски права и приканват бизнеса да извърши инвентаризация на своите софтуерни активи.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини