Показват екологични средства за придвижване днес пред НДК

От 10.00 часа тази сутрин пред столичния НДК ще се състои изложение на алтернативните, екологични начини на придвижване - електромобили, електровелосипеди, велосипеди, ролери и скачащи кокили. Събитието е организирано от сдружение "Екофорум за устойчиво развитие" и партньорски организации по повод Европейската седмица на мобилността. Участници са Българска асоциация „Електрически превозни средства”, Индустриален клъстер „Електромобили”, EcoPowerSport, Вело ателие, и Бокърс България.

След изложението, в 16 часа на същото място ще се проведе и шоу-демонстрация на алтернативните средства за предвижване – скачащи кокили, ролери, скейтборд, велосипеди, електровелосипеди, електромобил. Ще участват представители на Клуба за улични изкуства и екстремни спортове „Power Jump”, Бокърс България, Фейсбук групата “Да караме заедно ролери!”, група по скейтборд, Вело ателие, EcoPowerSport, Българска асоциация „Електрически превозни средства” и Индустриален клъстер „Електромобили”.

Организаторите на двете събития призовават в София да се предприемат допълнителни действия за насърчаване на екологосъобразния начин на придвижване - като например възможност за безплатно паркиране в Синя зона, изграждане на нови вело алеи, и др.

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Тя се провежда от 16 до 22 септември всяка година. Целта й е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят гражданите да се възползват от всички алтернативи на традиционния автомобил. От въвеждането й през 2002 г., въздействието на инициативата постоянно нараства, както в Европа, така и по целия свят.

Миналата година рекорден брой от 2221 града, представляващи около 227 милиона европейци, официално бяха регистрирани в кампанията. Общо 7506 постоянни мерки бяха изпълнени. Те основно бяха фокусирани върху инфраструктурата, свързана с колоездачите и пешеходците, регулирането на трафика, подобряването на достъпа до транспорт и популяризирането на устойчивото поведение на пътя.

Източник: manager.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини