Болестите са свързани с характера

Характерът на човека може да покаже много за неговото здраве. Според психолозите от Нотингам характерът е сбор от работата на гените  и въздействието на околната среда, съобщи Дейли мейл.

Учените съставили база данни, в която била отчетена зависимостта от психотипа на човек и техните възможни недъзи. По този начин бил направен извода, че повечето оптимисти страдат от наднормено тегло, тъй като по-често си угаждат и не дотам адекватно оценяват сериозността на проблемите си.

Освен това оптимистите са склонни да поемат повече рискове и по този начин  са по-застрашени от преждевременна смърт. Психолозите от университета в Станфорд установили, че жизнерадостните деца по-често посягат към алкохола и цигарите в зряла възраст.

От друга страна тревожността заплашва с язва на стомаха. Емоционалната нестабилност тласка към нередовно хранене, вредни навици и нарушения в съня.

Повишеното ниво на кортизол (хормона на стреса) води до главоболие и инфекции на пикочния мехур. Затова пък те по-често правят секс.

Чувствителните хора, които изпитват съчувствие и състрадание, имат понижено ниво на стрес. Като резултат те по-рядко биха могли да получат сърдечен пристъп. Враждебно настроените и агресивните жени попадат в рискова група от развитие на рак на гърдата, а мъжете – рак на стомаха.

Причината е в това, че този вид емоции потискат работата на имунната система. Злобата повишава с 50% риска от сърдечни заболявания, тъй като увеличават остротата и скоростта на реакцията при стрес. По този начин кръвното налягане се повишава рязко и се ускорява сърцебиенето.

При срамежливците  вероятността от инсулт е 50% по-малко, но имат повишена възприемчивост към вирусните инфекции. Съществува и мнение, че хората, които водят по-затворен начин на живот приемат всичко ново, като стрес.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини