Da zdrastvuyet Bulgarskaya Respublika!

Презентационният филм, който ще подкрепя кандидатурата на София за „Европейска столица на културата 2019", вече е качен във youtube.com и предизвика фурор.

Филмът е качен и в торентите „Замунда" и „Арена БГ", предаде КРОСС.

„Sofia - the History of Europe" ("София - Историята на Европа") предизвиква фурор по цял свят. Само за първите 5 дни той е гледан от повече от 60 000 зрители на всички континенти. Филмът е качен и в много други сайтове за споделяне на видео, сред които дори виетнамски и азербайджански.

Филмът беше заснет на английски eзик през 2010-а и титриран на български. Премиерата му беше в края на миналата година.

Любопитното е, че версията, качена в youtube.com, не е окончателният, а работен, макар и почти завършен, вариант. Неясно как е стигнал до ъплоудъра и защо той не се е свързал с продуцентите за финалната версия при положение, че филмът, така или иначе, е със свободни права

Въпреки това коментарите от най-различни страни са повече от насърчителни за амбицията на София да стане Европейска столица на културата.
Южноафриканец пише: „Живея в София от няколко години и може би ще остана тук до края на живота си." 
Руснак рецензира: „Браво на всички създатели на филма! Прекрасно са показали София, което, разбира се, е малко преувеличено, но София е така очарователна, че може да им се прости."
Неустановен зрител, очевидно от еврейски произход, благодари на английски: „Обичам българите. Всеки един от тях, когото съм срещал. Установих, че те са спасили мои предци от Холокоста - и завършва с екзотичния лозунг: -  Da zdrastvuyet Bulgarskaya Respublika!"

Благосклонен е дори македонският интернет-потребител: „Пред Ромул да го основа Рим само Атина и София постоеле како главни градови. 3000 години не престанал да живее! Софиа треба да се нарече вечен град"... В разпалена, но възпитана дискусия на английски език, са влезли българските интернет потребители за достойнствата на столицата и филма й

Анотацията за "София - Историята на Европа", публикувана в youtube.com е следната: „Това е рекламен филм за нашата столица, София, направен под формата на разказ на един англичанин (Тери Рандъл), който живее в София от 10 години и не само харесва, но е и опознал града дотолкова, че се чувства софиянец. Той показва забележителностите и разказва уникалната история на града, датираща отпреди Христа на своята приятелка от Дания - Мерете." 

В момента популярността на филма надминава значително някои от най-гледаните филми на световните документални канали, в чийто жанр е сниман. Очаква се в близките дни броят на гледалите „Sofia - the History of Europe" да надмине 100 хиляди.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини