Ваканциите по нови правила догодина

Нови правила за дължината на учебната година и размера на ваканциите може да имаме от догодина. В момента образователното министерство подхваща широка обществена дискусия за продължителността на учебната година, като в нея ще участват и учениците, предаде АСН.

Първата задача на тийнейджърите, които вече са сформирали работна група, ще бъде да направят проучване за различните практики в образователните системи на Европа. Повод за дискусията е протестът във Фейсбук по повод тазгодишната разпоредба коледната ваканция да свършва на 2 януари.

Учениците настояха тя да бъде удължена с още един ден, както е било и през миналите години. МОМН обаче разпространи становище, в което се казва, че учениците също трябва да се научат да спазват правилата. Министерството визира нормативната уредба, която определя точно колко учебни седмици трябва да има в една учебна година.

От МОМН уточняват, че коледната ваканция е толкова кратка заради матурите и изпитите след 7 клас, които се провеждат в края на втория срок. Тъй като и в двата случая дните са почивни за училищата, децата получават допълнителна порция почивка през май.

Миналата година на практика половината от месеца се оказа неучебна заради празници и изпити.

Преди време министър Игнатов заяви, че страната ни върви към британския модел - повече на брой, но по-кратки ваканции за сметка на дългата лятна почивка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини