Усмивката ни прави по-млади

Човек, който често се усмихва, изглежда много по-млад от годините си, въпреки че на лицето му се появяват много бръчици, твърди в интервю за РИА "Новости" лекарят-козметолог Ема Должикова, генерален директор на центъра "Институт за красота", дадено по повод Световния ден на усмивката.

Денят на усмивката се чества по целия свят от 1999 г. всеки първи петък на месец октомври. Идеята е на американския художник, графикът Харви Бел, автор на на популярното усмихнато жълто личице. Той предлага смайли през 1963 г. като лого на застрахователна компания. Бел иска този ден да бъде посветен на доброто настроение, пише БТА.

"Ако човек се усмихва по-често, дефектите на лицето му се забелязват по-трудно, той изглежда много по-млад. Причината е, че на очи се набива първо усмивката", твърди Должикова.

Вечно намръщените хора също имат бръчки, най-вече по челото.

"Такива хора имат по-малко приятели и водят по-затворен живот. А веселите - по-пълноценен" - смята Должикова.

Психотерапевтът Константин Олховой е уверен, че усмивката е най-добрият начин да се привлече вниманието. Проблемът се състои в това, че хората се страхуват да се усмихват, за да не ги помислят за глупави или околните нещо да си въобразят, смята Олховой. А е установено, че ако човек върви по улицата и се усмихва, 80% от населението възприема това поведение напълно адекватно, като половината от хората се усмихват в отговор. Козметологът и психотерапевтът, дали интервюта за РИА "Новости", са единодушни, че усмихнатите хора и оптимистите живеят по-дълго от песимистите.

При усмихнатите хора въздействието на стреса върху организма е минимално. Той работи без допълнително натоварване, съответно животът се удължава и се подобрява качеството му. "Усмивката и радостта удължават живота. Отдавна се знае, че когато човек се засмее, в организма му се отделя хормонът на щастието" - казва Должикова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини