Прогноза: Плавно увеличение на безработицата

Трайно безработните са нараснали с малко над 850 човека за миналия месец, което е естествено в период на криза. Това заяви пред Нова телевизия Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Трайно безработни са хора без образование и квалификация и за тях в период на криза трудно се намира работа, обясни специалистът.

Безработицата пети месец намалява, за което играе роля и сезонната заетост. В края на годината ще имаме повишение на нивото на безработицата, което е нормално, каза Стелиянова. Тя очаква плавно увеличение на безработицата и не смята, че ще достигнем прогнозите от 15%. Според нея уведомленията за съкращения също намаляват за пети пореден месец и ръстът на безработица в края на годината няма да надмине 11%. Най-добра е ситуацията в София, Варна и Бургас. Три са областите, в които традиционно процентът на безработицата е висок - Търговище, Монтана и Смолян.

Към настоящия момент има три основни програми, които предлагат квалификация и за безработни и за работещи, съобщи директорът на агенцията. Стелиянова посъветва хората да се възползват от тези възможности за безплатна квалификация, защото след излизането от кризата това ще бъде полезна инвестиция. Програмите ще обхванат около 130 хиляди души. 60 хиляди заявления вече са получени по тези програми, а 9 хиляди души са завършили съответните курсове.

Източник: cross-bg.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини