Apple и Meta може да правят AI заедно

Apple проведе дискусии с големия си технологичен конкурент Meta общ проекта за изкуствен интелект. Производителят на iPhone обмисля да интегриране генеративния изкуствен интелект Llama 3, пише "Уолстрийт Джърнъл".

Подобна сделка би позволила на Meta да използва огромното разпространение на потребители на Apple чрез iPhone, което може да ускори развитието на изкуствения интелект на компанията.

Apple наскоро си партнира със собственика на ChatGPT - OpenAI. Компанията заяви и, че иска да работи с AI проекта Gemini на Google. Тя е провела  разговори със стартиращите компании Anthropic и Perplexity.

Целта е осигуряването на изгоден за компанията продукт, който да се превърне в ядрото на бъдещия Apple Intelligence.

В текущите си преговори с потенциални AI партньори Apple не е поискала споразумения за плащане, се казва в доклада. По-скоро партньорствата биха могли да работят от компаниите, продаващи премиум абонаменти за своите услуги чрез масивната дистрибуторска мрежа на Apple.

Изграждането на партньорства с компании, които разработват генеративен AI, би намалило зависимостта на Apple от OpenAI. Засега няма никакви ясноти относно новата AI платформа на Apple, като разговорите с различните компании не са близо до финализиране. Потенциална пречка би било предпочитанието на Apple за силно контролирана затворена екосистема.

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини