ЕС забранява реекспорта на руски втечнен природен газ

За първи са наложени санкции срещу газовия сектор на Москва

С ще забрани услугите, свързани с прeхвърлянето на руски втечнен природен газ на територията си с цел транспортиране към трети страни.

Това се съдържа в 14-ия пакет санкции срещу Русия, одобрен днес от страните членки (Съвета). Той бе приет заради продължаващата война в Украйна.

За първи път са наложени санкции срещу руския газов сектор.

Намерението на ЕС е да гарантира, че неговите пристанища няма да бъдат използвани за прехвърляне на втечнен газ от Русия към трети страни. По този начин ще бъдат намалени значително приходите на Кремъл от продажбата и превоза на този газ.

Забраната важи за прехвърляне на товар от един към друг кораб или от кораби към брега, както и на пренатоварването. Тя не засяга вноса, а единствено реексторта към трети страни през ЕС.

Прилагането на това решение ще бъде наблюдавано от Европейската комисия. При необходимост тя може да предложи мерки за смекчаване на ефекта.

Освен това ЕС ще забрани нови инвестиции, както и снабдяването със стоки, технологии и услуги за завършването на разработвани проекти, свързани с втечнения природен газ като тези в Мурманск и Арктика. На терминали в ЕС, които не са свързани със системите за природен газ, се въвеждат ограничения за вноса на руски втечнен газ.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини