Пътуващият цирк на Путин в Северна Корея и Виетнам: Конфузни факти, които и български медии премълчават

Путин отива при братята по оръжие. Това и други подобни заглавия избълваха руските медийни слуги в България през изминалите дни, докато господаря на Кремъл обикаляше Северна Корея и Виетнам. Някои от „репортажите“ надминаха по фалш пропагандата от 50-те години на м.в., творение на съветската комунистическа идеология.  

Фактите са коренно различни и показват съвсем друга реалност.

Диктаторските режими в Москва и Пхенян наистина имат остра нужда един от друг. Путин се нуждае от оръжия и муниции за войната срещу Украйна. Ким Чен Ун разчита на руско жито и ориз, за да спаси около 9 милиона гладуващи севернокорейци в селските райони. Икономиката на Северна Корея се е свила само за година с една четвърт. Селското стопанство търпи огромни загуби, населението живее е оцелява в тотална нищета. Военните разходи на Северна Корея през 2023 г. са достигнали 26% от БВП на страната. Общо около 15 милиона севернокорейци са крайно бедни. Това пр ави над 60 на сто от цялото население. Според радио „Свободна Азия“ Северна Корея е пред колапс и пореден фалит. Ким Чен Ун се надява Русия да изпрати някакви храни, за да се задържи режима в Пхенян.

Затова Ун е подарил над 30 произведения на изкуството с лика на руския диктатор Путин, плюс две ловни кучета от породата пхунсан. (Бойко Борисов също подари на Путин куче – каракачанска овчарка…)

Иначе в официалните съобщения двете страни тръбят, че ще бъдат в единен фронт срещу САЩ и „колективния Запад“, ще громят загниващия капитализъм и ще наложат нов световен ред чрез атомни  бомби, ако се наложи. Тези закани не променят факта, че средната работна заплата в Северна Корея е 47 долара. Помощта на Русия се изразява досега в по 1 долар на севернокореец, ако продуктите въобще стигнат до населението, което е много съмнително.

Братските прегръдки на Путин с Ун са ясни – подкрепа по неволя.

Любопитен факт е, че двамата диктатори са били охранявани от няколкостотин гардове, плюс военни и снайперисти. Какво е наложило подобни драстични мерки в Северна Корея, която се кълне в любов към Путин, рисува го по фасади и стадиони, изпълнява маршове в негова чест и провежда грандиозен „Парад на нерушимата дружба“? Освен това двамата през цялото време се придвижваха в брониран Мерцедес-Майбах, струващ милиони и произведен по поръчка на Ким Чен Ун от омразния Запад…

Нормален човек трудно ще разбере подобно поведение.

По-интересно е какво се крие зад гръмките заглавия за визитата на руския самодържец във Виетнам. Коментарът с една дума би бил „лъжи“.

Фактите.

Товарооборотът между Вьетнам и Русия се е увеличил  през 2023 г. 1,8 пъти, хвали се Москва. Това означава, че от 3,9 млрд долара и стигнал 7,1 милиарда. Става дума предимно за областта на енергетика. Много от предварително договаряни планове обаче през 2024 г. се замразяват или се отказват от Виетнам заради санкциите срещу Путин и Русия, наложени от ЕС и САЩ. Това означава, че Виетнам предпочита Запада за партньор пред Кремъл.

САЩ е един от най-големите партньори на Виетнам в областта на икономиката и търговията. През последните няколко години товарообменът между двете страни се е увеличил 140 пъти! Това означава скок от 452 милиона долара през 1996 г. на 130 млрд долара през 2022 г. През 2024 г. са прибавени още около 20 милиарда.

Любопитно е да се припомни, че Съветския съюз подкрепяше Северен Виетнам по време на войната с Юга и американските войски, изпратени в помощ на Сайгон. След края на войната през април 1975 г. постепенно виетнамците се отказват от дружбата тип „от векове за векове“ с Москва. Виетнамци, които работят и учат в Русия са между 100-150 хиляди по официална статистика на Москва. Много от тях са по договор с виетнамски фирми и временно пребивават в руската държава.

В същото време за САЩ Виетнам е седмата икономика по важност за Вашингтон. Близо 4% от търговията на Щатите е с Виетнам. Става дума за търговия с компютри, специална техника, високи технологии, продукти на леката промишленост и пр. Сериозно е сътрудничеството в последно време дори в самолетостроенето и електрониката.

В САЩ живеят 1,7 милиона виетнамци. 447 000 от тях са в Калифорния, а 135 000 в Тексас. Над три  хиляди са професорите виетнамци в едни от най-престижните университети.

Такива са реалностите и руската пропаганда, с каквито и заглавия да се накичи у нас, няма как да промени фактите. Проблемът е, че дори т.нар. големи медии в България информират гражданите, цитирайки кремълски източници, без дори да си направят труда да се обърнат към официалната статистика. Това е вид манипулиране на общественото мнение.

 

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини