Промени в издаването на лични карти

От 17 юни 2024 г. стартира централизирано персонализиране на личните карти и картите за пребиваване за чужденци. С цел създаване на добра организация за административно обслужване, услугата „Издаване лична карта на български гражданин“ няма да бъде достъпна в периода от 14:00 часа на 14.06.2024 г. за управленията в Димитровград, Ивайловград, Свиленград, Харманли и Тополовград. В паспортна служба в Хасково заявление за издаване на лични карти с експресна, бърза или обикновена услуга ще се приемат до 17:30 часа на 14 юни.

Новите лични документи трябва да съдържат в себе си биометричните данни на гражданите – снимка и пръстови отпечатъци и да включват подобрени мерки против фалшификации. Идеята е гражданите да могат да се идентифицират електронно пред институциите. С тези промени се цели както усъвършенстване на документите за самоличност, така и адаптиране към европейските стандарти и регламенти.

Най-голямата промяна е при получаването на лична карта, заявена с експресна услуга. Получаването на документа ще се извършва само в град София, като заявителят може да избере къде да стане това. Вариантите са три:

  1. Дирекция „Български документи за самоличност“ с адрес – булевард „Княгиня Мария Луиза“ №91,

  2. Отдел „Български документи за самоличност“ на СДВР с адрес – булевард „Княгиня Мария Луиза“ №91, или

  3. Сектор „Български документи за самоличност“ на ОДМВР София с адрес улица „Гео Милев“ №71.

До момента на лицата навършили 58 г. се издаваше безсрочна лична карта. Сега на тях ще се издава такава със срок на валидност 10 години. По искане на лицата, навършили 70 г. може да им се издаде лична карта за срок на валидност 30 години.

Изменението на Тарифа 4, с което се въвеждат по-високи цени за издаване на лични карти ще влезе в сила от 01.01.2025 г. До края на 2024 г. се запазват таксите по издаване на лична карта, а именно – лична карта със срок на валидност 4 г. – 13 лева; със срок на валидност 10 г. – 18 лева, а за лица с ТЕЛК – 2 лева. Остава безплатно издаването на първа лична карта на лицата от 14-16 г., както и за тези, навършили 70 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини