Започна подготовката за шестото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“

До 21 юни се приемат заявки за участие в шестото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“, съобщиха от организационния му комитет.  

Проявата тази година ще се състои на 13 и 14 юли на поляните край едноименния манастир „Св. св. Козма и Дамян“ при брезнишкото село Гигинци.

Акцент за пореден път ще се постави върху народното творчество, занаятите и обичаите, които представят огромното богатство на Граовския край. Събитията ще започнат още в петъчния ден (12 юли), когато традиционно се организира научна конференция (колоквиум) с представители на държавната власт, духовенството, медиите, неправителствените организации, хора от местния и регионалния бизнес.

Идеята на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ е да възроди духа на народното веселие, родовите срещи и празниците по селата, които са събирали хората в миналото. Друг акцент на събора ще бъде Алеята на занаятите, както и изложението на земеделци, производители и животновъди.  

Църногорският събор се организира под патронажа на областния управител на Перник Людмил Веселинов. Събитието, чийто вход е свободен, е с целодневна програма, съпроводена с много атракции за всякакви възрасти.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини