WSJ: Русия използва забранени химически оръжия по цялата линия на фронта

Русия използва забранени химически оръжия - по-специално газ хлоропикрин - в сраженията по цялата фронтова линия в Украйна, за да отслаби способността на украинските войски да защитават укрепени позиции и дори да ги принуди да се оттеглят.

Според "Уолстрийт джърнъл" американски и украински официални лица, както и медици, войници и международни изследователи, твърдят, че използването на забранени химически оръжия от Русия на бойното поле става все по-често, тъй като Москва засилва офанзивата си.

По-рано този месец САЩ обявиха санкции срещу руски компании и правителствени агенции, участващи в създаването и доставката на химически оръжия, използвани на фронтовата линия, като посочиха хлоропикрин. Химическият агент, който понякога се използва в пестициди, е въведен в употреба по време на Първата световна война и е забранен за използване в бойни действия от Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която Русия е подписала.

Дан Казета, експерт по химически оръжия и асоцииран изследовател в Кралския институт на обединените служби, базиран в Лондон мозъчен тръст, казва, че хлорпикринът е токсичен за хора и животни и действа дразнещо.

В зависимост от степента на излагане, газът може да изгори кожата, да раздразни слъзните канали и да затрудни дишането, да не говорим за защитата от нападения. По думите на Казета този химикал е заменен от по-съвременни вещества, използвани понякога от полицията като сълзотворен газ, известни като CN и CS, които също са забранени от конвенцията.

"Според капитан Дмитро Сергиенко, помощник-командир на Аналитичния център на силите за поддръжка на украинската армия, който анализира използването на химическо оръжие на фронта, и трите вещества се използват от руснаците на бойното поле. Макар че екипът му регистрира предимно използването на CN и CS в района, който проследява, той открива и две гранати, съдържащи хлорпикрин, в изоставени руски позиции", пише WSJ.

Украинците проследяват употребата на химическо оръжие на фронтовата линия от февруари 2023 г. насам, като броят на потвърдените инциденти непрекъснато нараства. Към 3 май Силите за подкрепа са потвърдили 1891 такива атаки от началото на проследяването на данните, 444 от тях през април, което е увеличение със 71 потвърдени инцидента спрямо месец по-рано. Тези цифри са непълна картина, тъй като интензивността на сраженията често прави невъзможно да се стигне до мястото, където е използван газ, за да се вземат проби или да се интервюират войници, отбелязва WSJ.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини