Предприети са мерки за обезпечаване на реда и безопасността на движение по време на абитуриентските балове

В областната дирекция на МВР-Смолян и в районните управления към нея е създадена организация за  осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на абитуриентските балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Засилено полицейско присъствие ще има, както в районите на учебните заведения, така и край хотели и заведения, където ще празнуват абитуриентите. Всички празнични събития на обществени места ще бъдат охранявани от служители на реда. Предприетите мерки са координирани с Регионалното управление на образованието в Смолян и с ръководствата на училищата, на общините и на охранителните фирми, ангажирани с охрана на обектите. Извършени са съвместни проверки и с пожарната в увеселителните заведения, където ще се организират младежки празненства. Обърнато е особено внимание върху спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, забраняващ носенето на огнестрелно оръжие и употребата на пиротехнически изделия в питейни и увеселителни заведения. 
 
Акцентът на предприетите мерки е поставен върху осигуряване на безопасността и сигурността на движението по пътищата в областта и вътрешноградската пътна мрежа. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към маршрутите с очаквано интензивно движение на празнуващи и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове. Органите на реда ще санкционират празнуващите, които шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Показването през прозореца на автомобилите също ще се санкционира, като глобата за това е в размер на 50 лева. 
 
Служители на “Пътна полиция“ проведоха превантивни беседи с дванадесетокласниците в област Смолян, свързани с безопасността на движение по пътищата. Те обърнаха сериозно внимание за тежките пътни злополуки, причинени от водачи, превозващи абитуриенти, и причините за възникването им. На младежите са дадени препоръки за безопасно пътуване и придвижване към местата за провеждане на абитуриентските балове.
 
СЪВЕТИ НА „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ ЗА ТЯХНАТА СИГУРНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИКА ИМ
 
На бала се забавлявай! На пътя бъди отговорен! 
• Баловете не са повод да се нарушават законите. Това се отнася и за Закона за движението по пътищата. Направи празника истински, забавлявай се в ресторанта, на пътя остани в безопасност! 
• Ако познаваш Закона за движението по пътищата, ще си по-добре защитен
• Твоята безопасност е гарант за безопасността и на останалите
• Осигури си шофьор за преди и след бала и празнувай истински 
• Празнувай, но се контролирай
• Не прекалявай с алкохола 
• Не се дрогирай
• Ако сам ще шофираш, не пий алкохол. Шофирането с алкохол в кръвта над 1,2 на 1000 е престъпление
• Шофирането след употреба на наркотици е престъпление
• Ако не си правоспособен водач, не шофирай
• Бъди отговорен пътник 
• При нужда позвъни на телефон 112
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини