Деца и младежи от Брезник ще дефилират в облекло от края на 19 до средата на 20 век

Ретро ревю на детско облекло, отразяващо модните тенденции в Брезник от края на 19 до средата на 20 век, организира Общинският исторически музей (ОИМ) в града на 30 май.

По време на спектакъла пред публиката ще оживеят и исторически личности, родени и израснали в Брезник с принос към националната ни култура.  Сред тях са бардът и куплетист Стоян Миленков, оперната прима Лиляна Барева - прославила българската певческа традиция на най-големите световни сцени, Мила Керанова - съпруга на Гео Милев и майка на Леда Милева и много други.  

Дрехите, които децата и младежите ще облекат, са изработени от дизайнерката Александра Петрова по стари фотографии, съхранени във фонда на ОИМ.  

Ретро ревю „Традиция и модерност“ в Брезник се проведе за първи път преди две години и представи модата от края на XIX и началото на XX век. Манекени и музейни служители дефилираха в реплики на актуални тоалети отпреди два века. Гостите на събитието се разходиха и в старата брезнишка чаршия с популярните ѝ дюкяни от миналото - Даниното кафене, Микината фурна, шивачницата на Стефан Величков.

Ретро ревюто на детско облекло ще се състои на 30 май пред музейна сграда „Военен клуб“. Проявата се изпълнява по проект на ОИМ Брезник, финансиран от Министерство на културата.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини