"Национален енергиен оператор" още проучва къде да изгради първия държавен ВЕИ проект

Компанията бе създадена в началото на 2023 г. с цел ускоряване развитието на балансиращи мощности за зелена енергия у нас, но досега е направила едно пазарно проучване за проект.

Компанията "Национален енергиен оператор", част от структурата на БЕХ, е направила едно пазарно проучване за проект за зелена енергия, откакто бе създадена. Това става ясно от страницата на дружеството, която е в процес на разработка.

Компанията бе създадена в началото на 2023 г. под шапката на БЕХ и е с капитал от 30 млн. лева. Едва през януари тази година НЕО ЕАД започна пазарно проучване за придобиване на потенциално подходящи недвижими имоти в близост до подстанции, благодарение на които да се създаде първият държавен проект за зелена енергия у нас.

Поръчката бе с наименование "Избор и придобиване на недвижим имот (терен-площадка) за изграждане на електрохимични системи за съхранение на електрическа енергия", но до момента не е ясно дали е избран конкретен терен. До края на процедурата бяха постъпили общо 5 заявления за участие във въпросния конкурс. Същият обаче не ангажира НЕО ЕАД задължително да купи терен (площадка), който да отговаря на нормативните изисквания за последващо изграждане на съоръжения за съхранение на електроенергия.

"В тази връзка, процедурата може да се разглежда и като пазарно проучване и поради това няма определен бюджет", отговориха от НЕО ЕАД на въпрос на 3eNews.

Целта бе да се купи имот с площ между 1,5 до 5 дка, който не е в земеделска земя и да е в регулация. Имотът също така трябваше да има валиден предварителен договор за присъединяване на системи за съхранение на енергия чрез батерии със съответния мрежови оператор. Номиналната мощност за присъединяване трябва да е от 10 до 35 МВт. За съжаление, предметът на процедурата е извън обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и няма яснота до момента дали НЕО ЕАД е купила място за пилотното си енергийно съоръжение, или е направила само пазарно проучване по темата. На сайта на компанията няма информация как е завършил процесът.

Компанията бе създадена по времето на служебния енергиен министър Росен Христов като трябваше да се проведе и публичен конкурс за избор на ръководство. Такъв не бе направен и към момента в Съвета на директорите на компанията остават назначените от предното служебно правителство директори, а именно Пламен Герджиков, Александър Михайлов и Костадин Христов. Изпълнителен директор на дружеството е Александър Михайлов, съобщиха тогава от енергийния холдинг.

Основната цел на новосъздаденото дружество бе ускоряване развитието на балансиращи мощности за зелена енергия в България. Идеята бе компанията да подобри държавните политики в унисон с основните цели на Зелената сделка, а именно преход към нисковъглеродна икономика на ЕС чрез все по-голям дял екологично чиста енергия.

Източник: business.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини