20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов, Музеят му посвещава специално събитие

Регионалният исторически музей в Смолян за поредна година ще се включи в Европейската нощ на музеите на 18 май. Богатата програма този път е посветена на смолянския алпинист Христо Христов, който изкачи Еверест и загина под върха.
На 18 май музеят ще отвори широко вратите си за безплатни посещения. Събитието е специално, защото се навършват 20 години от гибелта на смолянския алпинист и скулптор Христо Христов. Той покори Еверест и загина на 24 май на слизане от върха. "Минаха толкова години, а мъката на смолянчани по това много талантливо момче не стихва", каза директорът на РИМ-Смолян Валентина Василева.
Програмата започва с музейно кино, ще бъде прожектиран филма "Талай Сагар - между сянката и светлината". "Това е филм за една много успешна експедиция, българска експедиция за покоряването на този осемхилядник, и която Христо Христов изпълнява много успешно. Освен това ще открием изложба с произведения на Христо, с негови скулптури, рисунки, скици, снимки", уточни Василева.
Следва поетичен рецитал "Бялата пелена", който ще представят актьорът Борис Хаджийски и пианистката Саша Георгиева. Вечерта ще завърши с музикални посвещения. "Така сме озаглавили няколко концерта с любима музика на Христо Христов. Всички негови приятели знаят за това, че той беше голям почитател и на родопския фолклор, но и на джаза", допълни директорът на музея.
В концертите ще участват джаз квинтет - Венета Цанкова - вокал, Димитър Льолев - саксофон, Станислав
Арабаджиев - пиано, Калина Андреева - контрабас, Никола Горялов - барабани, диджей Руси, хипхоп, представен от "Слийп уокинг крю". За младите посетители на музея ще има и дръмз парти с Никола.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини