Конференция на тема "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се състоя в Смолян

Местна конференция на тема "Европа на Балканите: Общо бъдеще" организира БТА в Смолян. На нея бяха представени реализирани в Смолянска област европроекти и възможностите за финансиране със средства от Европейския съюз през следващия програмен период. В конференцията участваха представители на областната администрация, на държавни институции и неправителствени организации. 
"БТА си поставя за цел да предоставя информация на обществеността за политиката на сближаване на Европейския съюз, да провокира и насърчи диалога за това как българите, българските граждани виждат подкрепата на европейските фондове", каза Христина Георгиева от БТА.
"Трябва да си признаем, че сближаването между балканските народи се случва доста по-бавно отколкото на нас би ни се желало. Знаем с колко перипетии и все още даже не е открит Гранично контролно-пропускателния пункт край Рудозем. И като говорим за обезлюдяването и за развитието на местната икономика, отварянето на Централните Родопи към Беломорието, към Гърция е без алтернатива за икономическото ни развитие", каза замл-областният управител Зарко Маринов при откриването.
 От Областната администрация бяха категорични, че успешно са завършили един от най-важните си проекти - изграждането на самия граничен пункт и подхода към него от българска страна.
"Атестат за това нещо е допълнително отпуснатите 2,5 милиона евро от Управляващия орган на програмата на база на доброто изпълнение на нашата програма. С което бяха увеличени средствата от европейско ниво по този проект. Завършен е достойно, най-добрият пункт в България по оценка на всички, които минаха през него", каза ръководителят на проекта инж. Момчил Караиванов.
Заместник-областният управител Зарко Маринов каза още, че в района има потенциал за реализиране на трансгранични проекти по европейски програми. Необходима е обаче и подкрепа от българското правителство.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини