„Престани, караш ме да се изчервявам!". Новата версия на ChatGPT започна да флиртува

OpenAI представи най-новата версия на технологията, която е в основата на нейния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, съобщава Би Би Си.

Тя се нарича GPT-4o и ще бъде разпространена сред всички потребители на ChatGPT, включително и тези, които не са абонати. Тя е по-бърза от предишните модели и е програмирана да звучи разговорно, а понякога дори... флиртува.


Чете, превежда, припомня

Новата версия може да чете и обсъжда изображения, да превежда езици и да идентифицира емоции по визуални изражения. Има и памет, така че може да си припомня предишни питания.

Тя може да бъде прекъсвана и има по-добър ритъм на разговор - няма забавяне между задаването на въпрос и получаването на отговор.


Грешки

По време на демонстрация на живо, използваща гласовата версия на GPT-4o, тя е дала полезни предложения как да се реши просто уравнение, написано на лист хартия - вместо просто да го реши. Тя анализира компютърен код, превеждайки между италиански и английски език, и интерпретира емоциите в селфи на усмихнат мъж.

Използвайки топъл женски глас, говорейки на английски с американски акцент, тя е поздравила своите потребители, като ги пита как се справят. Когато ѝ е направен комплимент, тя отговорила:

„Престани, караш ме да се изчервявам!".


Не съвсем перфектно

В един момент гласовата версия на GPT-4o е объркала усмихнат мъж с дървена повърхност и започнала да решава уравнение, което все още не ѝ е показано, посочва британското издание. Това неволно демонстрира, че все още има какво да се направи, преди да бъдат изчистени грешките и халюцинациите, които правят чатботовете ненадеждни и потенциално опасни, пише в своя репортаж от събитието Би Би Си.

Демонстрацията обаче показва най-вече посоката на движение на OpenAI, която възнамерява GPT-4o да се превърне в следващото поколение цифров асистент с изкуствен интелект, нещо като турбозаредена Siri или Hey, Google, която помни какво ѝ е било казано в миналото и може да взаимодейства отвъд гласа или текста.


Eкологичната цена на тази технология - слонът в стаята

Изкуственият интелект е по-енергоемък от традиционните изчислителни програми и колкото по-сложен става, толкова повече изчислителна мощност изисква. По време на вечерта не е споменато нищо за устойчивостта, подчертава британската медия.

В момента пред аудиторията е известна единствено позицията на компанията, посочва Би Би Си и подчертава, че става дума за тяхна демонстрация, внимателно подбрана и управлявана от тях.
Интересно е да се види как GPT-4o ще се справи в мащаба на милионите хора, които вече използват ChatGPT, когато се разгърне. Главният технологичен директор на OpenAI Мира Мурати описа GPT-4o като „магически“, но добави, че фирмата ще „премахне тази мистика“ с разпространението на продукта.

Имало е слухове за партньорство между OpenAI и Apple и въпреки че това все още не е потвърдено, по време на презентацията през цялото време са се ползвали продукти на Apple.

Друг сериозен сигнал е моментът, в който се провежда тов събитие - 24 часа преди конкурентът Google да покаже най-новите си разработки в областта на изкуствения интелект на годишната си конференция Google IO.

 

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини