ЕК даде 50 млн. евро заем на Северна Македония

Европейската комисия съобщи, че е предоставила 50 млн. евро заем на Северна Македония. Парите са отпуснати за справяне с последиците за икономиката от неотдавнашната енергийна криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна.

В съобщението се посочва, че заемът ще подкрепи макроикономическата стабилност и ще осигури по-нататъшни реформи, свързани с програмата на Международния валутен фонд за Северна Македония. По този начин страната ще бъде подкрепена да напредне по пътя към ЕС.

Според ЕК Северна Македония е изпълнила политическите ангажименти, договорени с ЕС за отпускането на заема.

„Страната е постигнала напредък със създаването на независим фискален съвет за бюджета и с подобряване на управлението на бюджетните инвестиции. За да увеличи бюджетните приходи, Северна Македония прие мерки за разширяване на данъчната основа, правителството постигна допълнителен напредък за изсветляване на икономиката и взе мерки за енергийната ефективност, укрепи съдебната система с нова стратегия“, допълват от ЕК.

Комисията уточнява, че при продължаване на реформите се предвижда възможност Скопие да получи още 50 милиона евро по тази програма.

От 2020 г. ЕС е изплатил около 210 милиона евро за Северна Македония, в които се включва и обявената днес сума.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини