Жители на кв. Беклийца с остър отпор към намерението на Община Смолян да разширява гробищния парк към домовете им. Кметът оттегли докладната

    Днес на заседанието на Общински съвет - Смолян пристигнаха десетки жители на смолянския квартал "Беклийца". Те присъстваха, за да изразят несъгласието си с докладна на кмета Николай Мелемов за закупуването на имот, с който се цели разширяването на гробищния парк в кваратала. "Това е единственото сигурно, че гробището трябва да се разширява". От името на жителите на квартала пред съветниците се изказа арх. Атанас Каджебов, който преди доста години също е бил общински съветник. От думите му стана ясно, че хората са подали жалба срещу това намерение към всички възможни институции. "Аз ви казвам, че вие няма да разширявате гробището надолу към къщите. Това няма да се случи. Ако общината не направи хидрогеоложко проучване на въпросния терен, ние хората ще го направим. Ще докажем, че теренът е негоден за гробищен парк. Там откакто се помня тече вода, скалите са ронливи. Когато разширите гробището в тази посока и водата тръгне през него към къщите, представете си... И там играят деца. Това няма да се случи", бе категоричен в изказването си арх. Каджебов. Той допълни, че недоумява защо ще се купува парцел, преди да се разбере дали той изобщо е годен и отговаря на законовите изисквания за гробищен парк. В отговор кметът Мелемов му каза, че е абсолютно съгласен и приема доводите му и щял да оттегли докладната си по-рано, ако знаел за недоволството и становището на РЗИ-Смолян по-рано. По време на дискусията хората попитаха защо и какво копаят в момента багерите там.  Зам.-кметът инж. Мариана Цекова им обясни, че се терасира за предстоящо засаждане на дръвчета. Това провокира недоволни възгласи и реплики като "Не ти вярваме". Остри реплики имаше и от страна на опозицията в лицето на "Движение Нашият град". Адвокат Елена Радева нарече кмета Мелемов  "лъжец", а той отвърна, че досега не е срещал "общински съветник с по-грубо държание".    

    В крайна сметка хората си тръгнаха доволни, прегръщайки архитект Каджебов в знак на благодарност, че е защитил квартала.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини