Идва сезонът на комарите. Какво трябва да знаем?

Заблуда е, че след студена зима комарите са по-малко. По-трудно е оцеляването им, когато се редуват топли и студени периоди. Защо тази година сезонът на комарите настъпва по-рано обяснява ДПА.

Сезонът на комарите: тази година той започва необичайно рано. Вече се излюпват полските и горските комари, обяснява пред агенция ДПА Дорийн Вернер от Центъра по аграрни изследвания „Лайбниц“.

Яйцата си са снесли и домашните комари, които и през зимата запазват летателната си способност. Ранният старт на сезона на комарите се дължи на климатичните условия, обичайно той започва чак в началото на май, казва Вернер. Тази година комарите обаче се появяват 3-4 седмици по-рано.

До 2000 яйца от една женска

Нормалното развитие на един комар спира през зимата. През сегашния сезон и температури домашните комари имат нужда от 3-4 седмици, за да изминат пътя от яйцето до летящо насекомо. През лятото този период сериозно се скъсява и възлиза на 7-10 дни.

Изобщо не е вярно, че след студена зима комарите са по-малко, казва биоложката. Тя обяснява, че комарите си имат „вътрешен антифриз“, който помага на презимуващите видове успешно да оцелеят през студения сезон. За тях е най-трудно, когато се редуват периоди на студ и размразяване. Това им отнема много енергия и те дори може да умрат от глад.

През лятото комарите предпочитат да им е топло и влажно, за да могат най-активно да се размножават, обяснява Вернер. „В момента нещата вървят добре за комарите“, казва тя. Един женски комар успява за целия си живот да снесе 1500-2000 яйца – в зависимост от температурите, храната и възможността  за люпене. Така в хода на по-топлите сезони поколенията комари започват да се застъпват. Най-голяма гъстота на комари обикновено се мери през август, но това никога не може да се предскаже с точност. Сушата може да увреди популацията на комарите, но и в условията на студ ларвите не се развиват толкова бързо.

Азиатски тигров комар   Снимка: H. Schmidbauer/blickwinkel/picture alliance

„Коварни, малки, хапещи твари"

Дорийн Вернер е сред авторите на „Атлас на комарите“. В рамките на този граждански проект хората са призовани да изпращат комари на учените, които по този път трупат ценна научна информация. Проучват се и екземпляри от вида „азиатски тигров комар“, който е привнесен тук от Азия, а междувременно  вече е „уседнал“ в Германия и в други региони.

Азиатският тигров комар, насекомо на черно-бели райета, пренася различни заразни болести, като например вирусите Денга, Чикунгуня и Зика. В Германия тези вируси все още не се разпространяват от комарите, но дори самото ухапването от тигров комар е неприятна работа сама по себе си. „Това са коварни, малки, хапещи твари“, казва Вернер.

Да, комарите ужасно дразнят хората, но в същото време тези насекоми и техните ларви са важна брънка от хранителната верига, особено за пойните птички, подчертават германските природозащитници. Паяците, рибите, земноводните и водните кончета също се нуждаят от комари за храна. Така че ако комарите изчезнат от екосистемата, това ще има огромни и тежки последствия за редица други видове.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини