Близо 250 самодейци ще участват в осмото издание на фолклорния празник „С песните на Гюрга Пинджурова“ в Трън

Близо 250 самодейци от областите Перник, Благоевград и София ще участват в осмото издание на фолклорния празник „С песните на Гюрга Пинджурова“. Той ще се състои на 27 април, съобщиха от общината. В петчасовата празнична програма освен читалища ще се включат представители на клубове и неправителствени организации.   

По покана на кмета на Трън Цветислава Цветкова в програмата специално участие ще имат танцов ансамбъл „Граово“ Перник с художествен ръководител Александър Нецов и народната изпълнителка, солистка на ансамбъл „Пирин“, Димана Боянова. Тя ще се представи на сцената с носия и накити на повече от 130 години.

Празникът „С песните на Гюрга Пинджурова“ ще се състои на открита сцена пред читалището, носещо името на певицата.  

Тази година се навършват 129 години от рождението на  Гюрга Пинджурова. Родена е на 18 април 1895 г. в семейство на трънски майстор зидар. Силния си глас наследила от майка си, а музикалността - от баща си, който бил изкусен гъдулар, припомнят организаторите. Пинджурова завършила първия випуск на Държавното музикално училище и курс за оперно пеене в Пражката консерватория, който взела за три години вместо за пет.

След завършване на образованието си трънчанката загърбила европейските сцени и се върнала у нас. През януари 1921 г. Гюрга изнесла първия си концерт в страната, като изпълнила арии от опери и разработки на народни песни. От 1923 г. до 1938 г. Пинджурова учителствала в Трън, София и селата Драгойчинци и Лялинци. През 1938 г. се установила в София. Още в края на същата година запяла пред микрофона на Радио София и се изявявала до края на дните си. През 1939 година се появили първите ѝ плочи с народни песни.  

Преди пет години гордите трънчани вдигнаха паметник на именитата си съгражданка.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини