Дванадесети регионален конкурс „Червен, червен Великден“ ще се състои на 1 май в радомирското село Извор

Дванадесети регионален конкурс „Червен, червен Великден“ ще се състои на 1 май в радомирското село Извор, съобщиха от общината.

Инициативата е насочена към съхраняване и популяризиране на богатата традиционна обредност и кулинарните умения на българката, свързани с Възкресение Христово.

Участниците в надпреварата ще представят традиционни великденски гозби и автентичен фолклор. Няма възрастови ограничения. Проявата цели да активизира участието на младото поколение в приготвянето на национални ястия, показването на обреди, да увеличи приемствеността и съхраняването на традицията.

Проявата е със състезателен характер. Участниците представят традиционни великденски ястия и автентичен фолклор. Те ще бъдат оценявани от жури, съставено от специалисти.

Конкурсът се организира ежегодно от 2010 година по инициатива на читалище „Отец Паисий – 1927“ и Кметството в с. Извор. Проявата е подкрепена от Община Радомир.

Местните хора се надяват да утвърдят конкурса не само в регионален, но и в национален мащаб.

В миналогодишното издание на конкурса се представиха осем читалища от общините Радомир, Перник, Земен и Брезник. Сред участващите имаше и едно училище, една детска градина и защитено жилище.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини