Работни срещи в Одрин в рамките на споразумението за сътрудничество между Смолян и Тракийския университет

Изображение 1 от 3
    На 4 април 2024 г. се осъществиха няколко работни срещи в гр. Одрин, Република Турция, по покана на ректора на Тракийския медицински университет проф.д-р Ерхан Табакоглу. Тези срещи се проведоха в рамките на сключеното споразумение за сътрудничество в сферата на здравеопазването и образованието между община Смолян, Смолянската търговско-промишлена палата и Тракийския университет. От страна на домакините бяха поканени координаторите и медицинските експерти определени да сътрудничат в рамките на протокола и да имат възможност да обменят опит за най-разпространените и опасни заболявания пред съвременната медицина. 
    Участници в официалните срещи от страна на Смолян бяха Рабие Кьосева – Изпълнителен директор на Смолянската търговско-промишлена палата, представители на МБАЛ „Братан Шукеров“ -  д-р Атанас Белчилов - хирург и Сузан Мустафа – медицинска сестра. 
    Координационният екип имаше възможност да се срещне както с ректора, така и с главния лекар на Тракийската университетска болница проф. д-р Абдуллах Таш и неговия екип, който работи за чуждестранните пациенти. Медицинският екип начело с д-р Белчилов успяха да се запознаят със системата на прием на пациенти от чужди страни, голям интерес представляваше онкологичния център и новите методи на лечение, посетиха 8 операционни по време на хирургически интервенции. 
    Проф. д-р Табакоглу сподели: „Много съм задоволен от това сътрудничество, тъй като ние сме съседи и имаме много близка история, културата и балкански нрави, мога да кажа. Нашите врати са широко отворени за Смолян, тъй като е тяхна инциативата за това предизвикателство съвместно да работим и да търсим нови идеи и проекти за доброто на двете страни и много благодаря на кмета на Смолян г-н Мелемов, на г-жа Кьосева и на медицинските специалисти“.
    Рабие Кьосева представи пред ръководството на университета етапите до подписването на горепосоченото споразумение: „Това споразумение трябва да даде надежда на хората, че винаги може да има и друго мнение за болести, които са трудно лечими и ние представителите на институциите сме тези, които да им помогнем, да имат избор и това да го направим за опазване на здравето им без посредници и напълно доброволно, за което благодаря на д-р Белчилов и г-жа Мустафа, че са част от тази хуманна кауза. Смятам, че следващата стъпка, която заедно ще успеем да направим е да създадем условия за добър обмен между медицинските специалисти на МБАЛ „Братан Шукеров“ и Тракийската медицинска болница“, каза още тя.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини