Изложба, посветена на Априлското въстание, е подредена в сградата на Класното училище в Брезник

В сградата на Класното училище към Общинския исторически музей (ОИМ) в Брезник бе открита тази вечер гостуващата изложба "Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет". Тя е дело на Историческия музей в Батак.

Експозицията откри директорът на ОИМ Емилия Велинова. Тя коментира, че брезничани са пряко или косвено свързани с Батак и със събитията, които се развиват там преди 148 години.

Подробности за гостуващата изложба представи Сашка Димова - уредник към музея в Батак. Тя припомни, че експозицията проследява по хронологичен ред хода на събитията през бурната пролет на 1876 година - от подготовката на Априлското въстание в Четвърти революционен окръг до неговото избухване и кърваво потушаване. Отделено е внимание и на героичната саможертва на хилядите батачани в името на свободата.

Изложбата се състои от десет табла. Включва текст и богат илюстративен материал от фонда на музея в Батак. Могат да се видят оригинални пощенски картички и снимки, запечатали лица и събития след въстанието, иконата "Св. Модест" - спасена от пожара, запален в църквата "Света Неделя" - последната крепост на въстаналото население в Батак, лични вещи на въстаници, оръжия и други веществени доказателства.

Представени са и материали, свързани с първия учител в Класното училище в Брезник - даскал Димитър Тонджаров (1825 - 1876). Кратки биографични данни за живота му припомни заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска. Родом от Самоков той издига нивото на образователното дело в Брезник и Брезнишко. Благодарение на него е поставено началото на градското читалище, библиотека и неделно училище за възрастни. Наред с просветителската си дейност, Тонджаров организира и революционна пропаганда в този край. През 1875 г. заминава за Батак, където учителства и взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание, където намира смъртта си.

Директорът на ОИМ - Брезник изказа благодарност към художника Сашо Евтимов, който наскоро е нарисувал и дарил портрет на даскал Димитър. Той е поставен на видно място в Класното училище, където е преподавал.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини