ISW: Десетилетие Кремъл е водил кампания, насочена пряко срещу американски правителствен персонал

Съвместното разследване на „60 минути“, „Инсайдър“ и „Дер Шпигел“ убедително показва, че в продължение на десетилетие Кремъл е водил постоянна кампания, насочена пряко срещу американски правителствен персонал както в САЩ, така и в международен план, като вероятната цел е била физическото обезсилване на американския правителствен персонал.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).


Разследването, което изданията публикуваха на 31 март, показва, че печално известното Главно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ), подразделение 29155 (същото подразделение, чиито оперативни работници се опитаха да убият Сергей Скрипал с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ в Обединеното кралство през 2018 г.), може да използва несмъртоносни насочени енергийни или акустични оръжия, за да се насочи към голям брой американски правителствени служители, всеки от които е съобщил, че е преживял „аномален здравен инцидент“ (наричан още „синдром на Хавана“) с различна тежест в периода между 2014 г. и едва през 2023 г.


Разследването се позовава на прихванати руски разузнавателни документи, пътни дневници, метаданни за разговори и показания на очевидци, според които оперативни работници от подразделение 29155 на ГРУ са се намирали на много от местата, където американските служители са изпитали „синдрома на Хавана“, малко преди или по време на всяка атака.

Разследването предполага, че оперативните работници на ГРУ са извършили насочена енергийна атака срещу агент на ФБР във Флорида няколко месеца след като агентът е интервюирал задържания офицер под прикритие на ГРУ Виталий Ковальов в някакъв момент между юни и декември 2020 г.


Други американски правителствени служители твърдят, че са били атакувани от насочените енергийни оръжия, докато са били в САЩ, включително във Вашингтон.


Пенсионираният офицер от ЦРУ Марк Полимерополус, който преживява синдрома на Хавана по време на престоя си в Москва през декември 2017 г. и приключва кариерата си като ръководител на операциите в Центъра за мисии в Европа и Евразия на ЦРУ, заявява, че ако приписването на атаките на руското ГРУ от страна на разследването е вярно, то атаките отговарят на модела, по който Кремъл „търси възмездие за събития“, за които според него са отговорни Съединените щати.


Прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх потвърди, че високопоставен неназован служител на Министерството на отбраната на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г. е изпитал симптоми, подобни на други аномални здравни инциденти.


Руската служба за външно разузнаване (СВР) полага все по-големи усилия за фалшиво уличаване на Украйна в терористичния акт в Crocus City Hall на 22 март, като същевременно отрича отговорността или участието на „Ислямска държава“ (ИД) в нападението.


На 1 април СВР неоснователно заяви, че Съединените щати се опитват да прикрият предполагаемата отговорност на Украйна за нападението в Crocus City Hall, включително като обвиняват за нападението афганистанския клон на Ислямска държава - Ислямска държава - Хоросан (IS-K).

 

Руското министерство на външните работи (МВнР) наскоро поиска от украинските власти да арестуват и екстрадират лица, за които се твърди, че са замесени в нападението в Crocus City Hall и в по-широк набор от предполагаеми „терористични“ нападения в Русия.


ISW продължава да оценява с висока степен на увереност, че Ислямска държава е извършила нападението в Crocus City Hall, и все още не е забелязала независими доклади или доказателства, които да предполагат, че друг участник, различен от Ислямска държава, е отговорен за нападението или го е подпомогнал.


Кремъл вероятно възнамерява да се възползва от вътрешния страх и гняв във връзка с нападението и се надява, че възприемането на украинското и западното участие в нападението в Crocus City Hall и в по-широк кръг предполагаеми „терористични“ нападения в Русия ще увеличи руската вътрешна подкрепа за войната в Украйна.


На 1 април „Ройтерс“ съобщи, че Иран е предупредил Русия за възможна „голяма терористична операция“ на неуточнена дата преди нападението в зала „Крокус“, според „трима запознати с въпроса източници“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и представителят на руския президент за Афганистан Замир Кабулов отрекоха информацията, че Иран е предупредил Русия за терористично нападение.


На 1 април руското МВнР обяви, че работи за премахване на статута на талибаните като обявена терористична организация в Русия, и съобщи, че Русия е поканила талибаните да участват в руско-ислямския световен форум на 14-19 май в Казан, Република Татарстан.


Хиперфиксацията на Кремъл да хвърли вината за нападението върху Украйна, за разлика от справянето със съвсем реални и необходими терористични заплахи, вероятно ще продължи да представлява заплаха за сигурността на Русия в дългосрочен план.


След нападението срещу Крокус сити хол руските власти предприемат мерки за по-нататъшна борба с мигрантските общности в Русия. На 1 април руското Министерство на вътрешните работи (МВР) заяви, че подготвя законопроект, който въвежда различни мерки за затягане на миграционната политика на Русия.

 

Предложеният законопроект включва изисквания за задължително снемане на пръстови отпечатъци и фотографиране на всички чужденци при влизане в Русия; създаване на правителствена система, съдържаща цифровите профили на чужденците; изисквания всички чужденци да получават нов документ за самоличност, потвърждаващ правото им да живеят и работят в Русия; намаляване на ограниченията за продължителността на временния престой на чужденци в Русия от 90 дни на всеки шест месеца на 90 дни годишно; и разрешения за съдилищата и някои федерални изпълнителни органи извън съдилищата да депортират чужденци, които „представляват заплаха за сигурността“.


Предложенията на МВР за затягане на правителственото проследяване на мигрантите в Русия и контрола върху тях вероятно ще улеснят и властите в насочването и принуждаването на мигрантите да се включат в руската армия като част от продължаващите усилия за криптомобилизация, тъй като подобни усилия ще създадат база данни с лична информация, която прави мигрантските общности по-непосредствено разпознаваеми.

Кремъл предприема стъпки за пряко засилване на контрола си върху държавните органи, които наблюдават миграционната политика. На 1 април руското издание „Ведомости“ съобщи, че източници, близки до администрацията на руския президент и правителството, са заявили, че руските власти обмислят създаването на нов отдел, който да наблюдава междуетническата и миграционната политика, и че този отдел ще бъде пряко подчинен на руския президент.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в отговор, че все още няма официални решения за създаването на отдел за междуетническа и миграционна политика.


Руският президент Владимир Путин подчерта по време на годишната си реч „Пряка линия“ през декември 2023 г., че Русия се нуждае от „специален орган, а не само от Министерството на вътрешните работи“, който да се занимава с миграционните проблеми на Русия.

 

Източник: Фрогнюз

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини